Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

VÍNO Z NOVÉHO SVĚTA

chile-overview
Vína z Nového světa jsou taková vína, která pocházejí z oblastí mimo tradiční vinařské regiony v Evropě a na Blízkém východě, konkrétně z Jižní Ameriky. Víno z nového světa v sobě nese stopy svěžesti, inovace a mezinárodního stylu. Chile je silný, prestižní výrobce v segmentu vín z Nového světa. Jeho teplé klima, regulované Pobřežním pohořím a Andami, dělá z této země ideální region pro pěstování vína. Vinař ze společnosti Santa Rita Carlos Gatica to nejlépe shrnuje, když říká: „Chile má správné podmínky: ideální směsici půdy, teplot a v neposlední řadě také lidí – jejich hodnot a životů.“ Víno roku přináší tuto dokonalost na stůl.

TERROIR

  • Chilský terroir

Réva běžně roste v náročných podmínkách a každé prostředí určuje, jak se budou její plody vyvíjet. Chile má jedinečný terroir vhodný pro skvělý růst vína. Réva Vína roku Cavanza pochází z údolí Rapel a Aconcagua.
  • Půda, kterou využívá závod Santa Rita

Vinice závodu Santa Rita v oblastech Pobřežního pohoří a And těží z různých klimat a půd. Vinařství zpracovává révu z naplavených půd v podhůří a révu rostoucí v blízkosti Pobřežního pohoří. Pobřežní pohoří se pyšní staršími, těžšími, ryzími půdami skládajícími se z naplavenin a jílu, což je fantastická kombinace pro pěstování révy. Chilské vinice rovněž mají štěstí na malý výskyt révokazu, otravného hmyzu, který běžně poškozuje vinnou révu.
  • Chilská krajina

terroir


Víno roku 2016

CHILSKÉ KLIMA

  • Ideální klima pro pěstování révy

Teplé středozemní klima v centrální části Chile nabízí teploty, které vyhovují bílému i červenému vínu. Révě Chardonnay se daří v nižších teplotách, zatímco réva Cabernet Sauvignon potřebuje o něco teplejší klima.
  • Vrcholy bílého a červeného odrůdového vína

V blízkosti Pobřežního pohoří udržují přímořské větříky teploty níže, což přispívá ke zrání odrůd bílého vína. Oproti tomu réva Cabernet Sauvignon lépe roste v oblastech s vyššími teplotami. Pobřežní pohoří funguje jako tlumič pro vinice mezi horským pásmem a Andami, což zajišťuje o něco vyšší teploty a přispívá k ideálním podmínkám pro odrůdy červeného vína. Z toho těží i Cavanza Rosé skládající se z odrůd Cabernet Sauvignon a Syrah.
  • Zralá réva

climate

ROZHOVOR S CARLOSEM GATICOU: IDEÁLNÍ PODMÍNKY PRO VÍNO V CHILE

METRO:
Jaký vliv má chilské prostředí na révu a tím i na výsledné víno?
Carlos Gatica:
Kdo révě trochu rozumí, tak ví, že se jí daří v extrémních tropických podmínkách. Roste, rozrůstá se a produkuje plody – ovšem v jiném prostředí se chová jinak. A to je to hlavní. Obecně platí, že v každé situaci je réva vystavena jiným podmínkám, takže může růst jiným způsobem. Může dosahovat jiné velikosti větví a liší se i dopadající světlo, takže se podle toho liší i pozice vůči slunci. Také záleží na zdejší vodě, srážkách a množství kořenů, které tu máme – nakonec najdete terroir, kde jsou podmínky naprosto jedinečné. Najdeme zde částečně odlišné chutě a vůně.
METRO:
Je réva velmi citlivá rostlina?


Carlos Gatica:
Jedná se o dost jednoduchou rostlinu. Takže když révu vystavíte náročným podmínkám, během nichž produkuje nejlepší víno, a můžete kontrolovat její růst v konkrétním ročním období, objevíte určité charakteristiky způsobené množstvím tepla a srážek.
METRO:
Jak určujete, jaká půda je ve vaší oblasti nejlepší pro pěstování révy?
Carlos Gatica:
Nejdříve potřebujete slabou půdu, v níž lze růst dobře řídit. Konkrétně v Chile tuto půdu naleznete v podhůří And nebo Pobřežního pohoří. Při hledání ideální oblasti je třeba najít správné klima, což znamená, že pokud chcete pěstovat bílé víno, musíte se přesunout směrem k Tichému oceánu, kde panují chladnější podmínky, jelikož potřebujete udržet veškerá aromata a kyselost mimo révu. Když máte v plánu pěstovat odrůdy červeného vína, musíte se přesunout blíže k Andám, kde najdete teplejší podmínky. A nesmíme zapomínat na klima. Potřebujete mít kontrolované srážky, abyste měli dobrou šanci, že vše před sklizní dozraje.
METRO:
Pokud ochutnáte chilské víno, dokážete říct něco o půdě a terroir?
Carlos Gatica:
Když pijete hodně vína, dokážete říct něco minimálně o typu půdy. Půda, na kterou dopadá hodně slunce, produkuje silné, ale méně koncentrované víno. Z jednodruhové půdy vznikají koncentrovanější vína. Když na víno dopadá hodně slunečních paprsků, objevuje se ve vůni lehounký spálený nádech. Když máte dost zkušeností, poznáte během pití vína prostředí, v němž vyrostlo. Rovněž je důležité vědět, jak dlouho si na víno počkat. Například Cavanza Cabernet Sauvignon má potenciál zrání 3–5 let.
METRO:
Dá se říct, že takhle opravdu chutná Chile?
Carlos Gatica:
Ano, podle mě ano.

Vybrali jsme:

Víno roku 2016
Víno roku 2016
Víno roku 2016