Už celá tisíciletí je cibule významnou součástí lidského jídelníčku – vždy byla považována za zdroj energie a také velmi ceněna v léčitelství. Aromatická a šťavnatá dužina cibule obsahuje řadu látek prospěšných lidskému zdraví – vitamin A, E a C, vitamin skupiny B, dále glukózu, sacharózu, bílkoviny a také vápník, síru a fluor. Díky obsahu éterického oleje alicinu působí jako přírodní antibiotikum. V současné době se pěstuje bezpočet rozmanitých odrůd, které se liší barvou, velikostí, chutí i možnostmi kuchyňského zpracování. V MAKRO je pro vás připraven pestrý výběr mnoha druhů, od nejběžnější žluté cibule, přes červenou či bílou až po delikátní a šéfkuchaři ceněnou šalotku.

Tipy z našeho sortimentu

  • Cibule žlutá IGP “Všestary”

    Cibule žlutá IGP “Všestary”

    V sezoně nabízíme tuzemskou cibuli s chráněným označením původu, která je unikátní svou nutriční vyvážeností a absencí škodlivin.

  • Cibule žlutá “Grano”

    Cibule žlutá “Grano”

    Speciální španělská odrůda se vyznačuje plnou, sladce ostrou chutí a hodí se k všestrannému kulinářskému využití.

    Více o produktu


Více o cibuli

  • Kuchyňská cibule

    Žlutá neboli kuchyňská cibule patří k nejvyužívanějším druhům zeleniny vůbec. V kuchyni tvoří základ gulášů, omáček, polévek či dušených zeleninových směsí, dochucuje výpeky masových pečení i přílohy z brambor, rýže či luštěnin. Výborně se uplatní i samostatně v roli hlavní ingredience, příkladem může být cibulová polévka, smažené kroužky v těstíčku či marmelády, jež slouží jako dip či doplněk ke steakům.

  • Bílá cibule

    Cibule s bílou slupkou se pěstuje především v oblastech s teplejším sušším podnebím, významnými dodavateli jsou Španělsko a Itálie. Bílá cibule má oproti ostatním druhům jemnější chuť, která se tepelnou úpravou ztrácí. Používá se proto zejména ve studené kuchyni jako přísada do zeleninových salátů, dipů, pomazánek či studených polévek.

  • Červená cibule

    Odrůdy s červeně až fialově zbarvenou slupkou pocházejí převážně z Itálie. Červená cibule má jemnou chuť a mírně nasládlé aroma. Používá se nejčastěji do zeleninových salátů a ve studených pokrmech, v nichž dobře vynikne její dekorativní vzhled. Uplatní se i v teplé kuchyni, např. jako součást zeleninových směsí z pánve nebo špízů. K dlouhému vaření či dušení se však nehodí – ztrácí tak nejen barvu, ale i chuť.

Široký výběr

Vybrané druhy cibule najdete v MAKRO v baleních různé hmotnosti, abyste si mohli vybrat podle svých potřeb. Speciální odrůdy nabízíme v síťce o hmotnosti 250 gramů či 1 kilogram, nejběžnější druhy jsou k dispozici v pytlích o hmotnosti 5, 10 nebo 25 kilogramů. Praktickým řešením pro gastronomické provozy je zpracovaná cibule – loupaná, krájená na plátky či mražená ve formě kostiček.



Další oblíbená zelenina

  • Zelí

    Zelí v MAKRO

    Čerstvé zelí se hodí pro přípravu salátů, dušené je skvělou přílohou k masu.

  • Květák

    Květák v MAKRO

    Květák patří k nejvšestranějším druhům zeleniny, oblíbený je zejména smažený a v polévkách.

  • Saláty

    Saláty v MAKRO

    Široký výběr rozličných druhů doplňují zpracované a balené saláty.

  • Česnek

    Česnek

    Aromatický česnek je oblíbenou ingrediencí ve všech světových kuchyních.