Pór zahradní neboli pórek patří do čeledi česnekovitých a už od starověku je oblíbený pro svou charakteristickou chuť a vůni. Vedle toho je i dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, kyseliny listové, karotenu a dalších důležitých látek. Pěstuje se po celém světě, v Evropě patří mezi hlavní producenty Německo, Francie a země Beneluxu. V MAKRO nabízíme čerstvý pórek po jednotlivých kusech i v praktických baleních o hmotnosti jeden nebo pět kilogramů.

Tipy z našeho sortimentu


Více o pórku

  • Druhy pórku

    Pór zahradní se rozlišuje podle doby sklizně na letní, podzimní a zimní. Rozdíly mezi nimi spočívají především v délce a pevnosti stonku a v intenzitě chuti. Letní pórek, který se dostává do prodeje již od průměru 1 cm, má velmi jemnou chuť. Podzimní a zimní odrůdy jsou výraznější a ostřejší a průměr jejich stonku může dosahovat až 6 cm.

  • Kulinářské využití

    Pórek se nejčastěji podává tepelně zpracovaný, například v zeleninových polévkách, nákypech nebo francouzských slaných koláčích (quiches). Uplatnění ale najde i jako součást pomazánek, dipů nebo salátů. Chuť pórku dobře ladí se sladkou i zakysanou smetanou, máslem či bramborami, používá se také do dušených masových a zeleninových směsí.

  • Kvalita a skladování

    Kvalitní pórek má silný, sněhobílý a rovný stonek bez cibulovitého zaoblení, dalším důležitým znakem jsou čerstvé, pevné listy tmavě zelené barvy. V chladničce vydrží pórek maximálně 20 dní, lze ho však bez obav zamrazit, a to až na 1 rok. Obecně platí, že letní odrůdy se hodí spíše k okamžité spotřebě, podzimní a zimní jsou trvanlivější.

Garance kvality

Veškerý sortiment zeleniny prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Kvalita všech nabízených druhů se důkladně kontroluje na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují naši pracovníci maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů zeleniny – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolovaná zelenina bez jakýchkoli vad se následně distribuuje do jednotlivých prodejen.


Další oblíbená zelenina

  • Papriky

    Papriky v MAKRO

    Barevné sladké papriky se nejčastěji využívají do salátů, pálivé odrůdy jsou skvělým kořením.

  • Zelí

    Zelí v MAKRO

    Čerstvé zelí se hodí pro přípravu salátů, dušené je skvělou přílohou k masu.

  • Rajčata

    Rajčata v MAKRO

    Nepřeberné množství odrůd rajčat nabízí široké využití ve studené i teplé kuchyni.

  • Cibule

    Cibule v MAKRO

    Cibule patří mezi nejvyužívanější druhy zeleniny, ceněna je pro svou chuť, vůni i léčivé účinky.