V sortimentu MAKRO je pro vás připraven pestrý výběr čerstvé listové zeleniny – od klasického hlávkového salátu přes pikantní rukolu až po atraktivní kadeřavý salát lollo rosso. Širokou nabídku naleznete také v kategorii košťálové zeleniny – díky širokým možnostem kuchyňského zpracování i obsahu látek důležitých pro lidské zdraví patří květák, brokolice, kapusta či zelí mezi oblíbené ingredience v kuchyních celého světa, včetně české.

Oblíbená listová a košťálová zelenina

  • Saláty

    Saláty v MAKRO

    Široký výběr rozličných druhů doplňují zpracované a balené saláty.

  • Čekanka

    Čekanka v MAKRO

    Čekanka je u nás poněkud opomíjená, ale poslední dobou získává stále více pozornosti.

  • Květák

    Květák v MAKRO

    Květák patří k nejvšestranějším druhům zeleniny, oblíbený je zejména smažený a v polévkách.

  • Zelí

    Zelí v MAKRO

    Čerstvé zelí se hodí pro přípravu salátů, dušené je skvělou přílohou k masu.


Tipy z našeho sortimentu

  • Salát frisée, bělený

    Salát frisée, bělený

    Speciálním druhem salátu frisée je tzv. bělená varianta. Nejde o chemický zásah, ale o pěstování ve tmě, díky němuž se zmírní hořkost listů.

  • Zelí špičaté

    Zelí špičaté

    Odrůda bílého zelí má křehké listy stočené do výšky a vyznačuje se jemnou, lehce nasládlou chutí.

  • Mikrobyliny

    Mikrobyliny

    V oddělení zeleniny naleznete směs mladých čerstvých výhonků nejoblíbenějších bylinek.



Více o zelenině

  • Listová zelenina

    Tuto skupinu tvoří druhy, jejichž konzumní částí jsou listy nebo stopky, tedy především saláty: hladké jako ledový, hlávkový, little gem či římský, i kadeřavé jako lollo rosso, frisée nebo salanova. Vedle zelených odrůd se v gastronomii stále častěji prosazují i červeně zbarvené varianty, které mají obdobné chuťové vlastnosti a výsledným pokrmům dodávají zajímavý estetický rozměr. Kromě zmíněných salátů patří do této skupiny také rukola, polníček či mladý špenát. Společným znakem listové zeleniny je vysoký obsah vitaminu C, železa, vápníku a kyseliny listové.

  • Košťálová zelenina

    Jako košťálová zelenina se označují rostliny z čeledi brukvovitých, které se vyznačují ztlustlou lodyhou (tzv. košťálem). Nejznámějším představitelem je květák, dále sem patří například hlávková kapusta, růžičková kapusta, brokolice, zelí či kedlubna. Všechny druhy obsahují řadu zdraví prospěšných látek, především vitaminy A, B a C, dále minerální látky jako fosfor, vápník či draslík a také kyselinu listovou. Při přípravě košťálové zeleniny je třeba dbát na správnou dobu tepelné úpravy – dlouhým vařením ztrácí nejen chuť, ale i barvu a cenné látky.

  • Výhonky

    Oblíbenou ingrediencí do salátů jsou nejrůznější klíčky a výhonky. Jejich předností je nejen zajímavá chuť a vzhled, ale také vysoký obsah důležitých vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Sortiment MAKRO obsahuje jednodruhová naklíčená semena i jejich kombinace. Připravena je pro vás například naklíčená řeřicha či vojtěška, dále výhonky z červené řepy a zeleného hrášku, nechybějí ani populární klíčky mungo. Atraktivním produktem, který se uplatní při přípravě salátů, sendvičů či pomazánek, je Sakura mix – kombinace šesti rozličných druhů naklíčených semen.

Garance kvality

Veškerý sortiment zeleniny prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Kvalita všech nabízených druhů se důkladně kontroluje na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují naši pracovníci maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů zeleniny – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolovaná zelenina bez jakýchkoli vad se následně distribuuje do jednotlivých prodejen.