Zelí patří k nejvyužívanějším druhům zeleniny ve střední Evropě. Mezi jeho přednosti patří všestranné kulinářské využití, dále vysoký obsah vitaminu C i dalších cenných látek a v neposlední řadě také nízká cena. V sortimentu MAKRO je pro vás připraven široký výběr nejoblíbenějších druhů zelí v různých baleních, která vyhoví požadavkům všech zákaznických skupin.

Tipy z našeho sortimentu


Více o zelí

  • Zelí bílé

    Bílé zelí bylo oblíbené již v dobách antiky a své postavení si udrželo až do současnosti. Jeho povrch pokrývá voskovitá vrstva, listy jsou hladké, lesklé a jejich zbarvení se pohybuje od světlé až po sytě zelenou barvu. Nejčastěji se podává dušené jako příloha, využívá se k přípravě zeleninových polévek, závitků a hodí se i do zeleninových salátů.

  • Zelí červené

    Červené zelí, jehož typické rudé zbarvení způsobuje látka antokyan, se od bílého liší sladší chutí, menšími a pevnějšími hlávkami a vyšším obsahem vitaminu C. Jeho použití v kuchyni je však velmi podobné – slouží jako příloha k masu a drůbeži, používá se do dušených směsí, asijských pokrmů, vydatných polévek a oblíbené je také kysané.

  • Zelí pekingské

    Kříženec tuřínu a čínského zelí se od ostatních příbuzných z čeledi brukvovitých liší absencí košťálu. Má žluté až zelené listy se širokými bílými řapíky a může dosáhnout hmotnosti až 2 kg. Používá se zejména pro přípravu zeleninových salátů, ale uplatnění najde i v teplé kuchyni, například v asijských specialitách, masových závitcích nebo v zapečených pokrmech.

Garance kvality

Veškerý sortiment zeleniny prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Kvalita všech nabízených druhů se důkladně kontroluje na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují naši pracovníci maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů zeleniny – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolovaná zelenina bez jakýchkoli vad se následně distribuuje do jednotlivých prodejen.


Další oblíbená zelenina

  • Květák

    Květák v MAKRO

    Květák patří k nejvšestranějším druhům zeleniny, oblíbený je zejména smažený a v polévkách.

  • Saláty

    Saláty v MAKRO

    Široký výběr rozličných druhů doplňují zpracované a balené saláty.

  • Česnek

    Česnek

    Aromatický česnek je oblíbenou ingrediencí ve všech světových kuchyních.

  • Papriky

    Papriky v MAKRO

    Barevné sladké papriky se nejčastěji využívají do salátů, pálivé odrůdy jsou skvělým kořením.