Melouny pocházejí z tropických a subtropických oblastí západní Afriky, odkud se v 15. století dostaly do italského města Cantalupo a později rozšířily do celého světa. Dělí se na dva základní druhy – vodní a cukrové, přičemž do každé skupiny patří bezpočet odrůd, jež se liší vzhledem i chuťovými vlastnostmi. Výživové hodnoty melounů nejsou příliš vysoké. Dužina obsahuje 90 % vody a poměrně velké množství cukru, ukrývá však řadu zdraví prospěšných látek, např. železo, zinek, jod, draslík či fosfor, vitaminy skupiny B a vitamin C. Plody s oranžově zbarvenou dužinou vykazují vysokou koncentraci provitaminu A.

Tipy z našeho sortimentu

  • Meloun vodní bezsemenný

    Meloun vodní bezsemenny v MAKRO

    Speciální odrůda bez jader je ideální pro přípravu osvěžujících nápojů či studených polévek.

  • Meloun Cantaloupe

    Meloun Cantaloupe v MAKRO

    Aromatický meloun se uplatní jako stolní ovoce, často se podává také ve formě sorbetu či zmrzliny.


Více o melounech

  • Melouny vodní

    Kulaté či mírně protáhlé plody mají tlustou a hladkou kůru zelené až zelenožluté barvy. Jejich dužina je jasně červená a aromatická. Vodní meloun se uplatní samostatně či v ovocných salátech a bowlích. Po rozmixování jej lze podávat jako osvěžující letní nápoj, použít jako základ ovocného sorbetu nebo studené polévky.

  • Melouny cukrové

    Cukrové melouny se rozdělují na tři podkategorie, a to kantalupské, síťové a medové, a jejich odrůdy se mezi sebou vzájemně kříží. Jejich uplatnění je obdobné jako u vodních melounů – používají se do salátů, sorbetů, ovocných nápojů. Jako předkrm se podávají nejčastěji společně s prosciuttem či jinou sušenou šunkou.

  • Melouny medové

    Medové melouny spadají pod cukrové odrůdy. Mají větší plody se zelenou či žlutou slupkou, které dosahují hmotnosti 1–3 kilogramy. Dužina medových melounů je bílá se zelenavým nádechem, má sladkou chuť, ale není příliš aromatická. Medové melouny dobře ladí s kvalitními šunkami, oblíbené jsou i ve formě polévky.

Jak poznat zralý meloun?

Zralý cukrový meloun je na svou velikost těžký a pevný. Na místě květního lůžka je slupka poddajná, nikde by neměla být poškozená ani otlačená. Zralost cukrových melounů prozradí také jemná vůně. V případě vodního melounu se vyplatí prohlédnout si světlejší část slupky (místo, na němž meloun ležel během růstu). Barva by měla být krémová až žlutavá – bílá barva svědčí o předčasné sklizni, která se negativně projeví na chuti dužiny.



Oblíbená zelenina

  • Rajčata

    Rajčata v MAKRO

    Nepřeberné množství odrůd rajčat nabízí široké využití ve studené i teplé kuchyni.

  • Saláty

    Saláty v MAKRO

    Široký výběr rozličných druhů doplňují zpracované a balené saláty.

  • Česnek

    Česnek

    Aromatický česnek je oblíbenou ingrediencí ve všech světových kuchyních.

  • Zelí

    Zelí v MAKRO

    Čerstvé zelí se hodí pro přípravu salátů, dušené je skvělou přílohou k masu.