Paprika pochází z tropických oblastí Jižní a Střední Ameriky, odkud ji v 16. století přivezli do Evropy španělští dobyvatelé. Původně se pěstovala především jako okrasná rostlina, případně plnila funkci koření. Významnějšího postavení mezi zeleninou se jí dostalo až počátkem 20. století, kdy se podařilo vyšlechtit odrůdy s menším množstvím capsaicinu. V sortimentu MAKRO je pro vás připraven široký výběr paprik rozličných tvarů, barev i stupňů pálivosti.

Tipy z našeho sortimentu

  • Paprika chilli mix čerstv. vanička 1x 75 g

    Paprika chilli mix čerstv. vanička 1x 75 g v MAKRO

    Směs čerstvých chilli papriček Habanero, Jalapeño a Rawitt z nizozemské produkce.

  • Paprika bílá corno 40+ I. čerstv. karton 1x 5 kg

    Paprika bílá corno 40+ I. čerstv. karton 1x 5 kg

    Podlouhlé špičaté papriky se hodí pro všechny typy kuchyňských úprav a patří k nejprodávanějším druhům.


Více o paprikách

  • Zeleninové papriky

    Nepálivé odrůdy papriky patří mezi hospodářsky nejvýznamnější druhy zeleniny a pěstují se v mnoha variacích, jež se odlišují tvarem i zbarvením. Štavnatá dužina se používá především do zeleninových salátů, výborně chutná i grilovaná a jako součást dušených pokrmů. Oblíbenou úpravou jsou pečené či dušené papriky plněné směsí mletého masa.

  • Chilli papričky

    Drobné lusky podlouhlého či kulatého tvaru se vyznačují různě vysokým obsahem capsaicinu – látky zodpovědné za charakteristickou pálivou chuť. Feferonky v roli koření mají nezastupitelnou roli v mnoha světových kuchyních. Čerstvé, sušené i mleté se používají k ochucení polévek, omáček, dipů či dušených masových a zeleninových pokrmů.

  • Správné skladování

    Paprikám nesvědčí vysoké teploty, neprospívá jim však ani příliš chladné prostředí. Ideální teplota pro skladování se pohybuje okolo 8 °C, pod tuto hranicí hrozí ztráta kvality. V chladničce by měly být papriky uloženy v uzavíratelném mikrotenovém sáčku nebo v plastovém boxu, aby se uchovala vlhkost a plody nepovadly.

Garance kvality

Veškerý sortiment zeleniny prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Kvalita všech nabízených druhů se důkladně kontroluje na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují naši pracovníci maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů zeleniny – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolovaná zelenina bez jakýchkoli vad se následně distribuuje do jednotlivých prodejen.


Další oblíbená zelenina

  • Rajčata

    Rajčata v MAKRO

    Nepřeberné množství odrůd rajčat nabízí široké využití ve studené i teplé kuchyni.

  • Melouny

    Melouny v MAKRO

    Vodní a cukrové melouny mají řadu odrůd, jež se liší vzhledem i chutí.

  • Čekanka

    Čekanka v MAKRO

    Čekanka je u nás poněkud opomíjená, ale poslední dobou získává stále více pozornosti.

  • Cibule

    Cibule v MAKRO

    Cibule patří mezi nejvyužívanější druhy zeleniny, ceněna je pro svou chuť, vůni i léčivé účinky.