Rajčata jsou po bramborách druhou nejvýznamnější užitkovou rostlinou z čeledi lilkovitých. V Evropě se pěstují od 16. století, zpočátku však plnila pouze roli okrasné rostliny – v gastronomii se začala prosazovat až o dvě století později. V současné době existuje celá řada odrůd, jež se odlišují chuťovými vlastnostmi, tvarem, barvou i hmotností. Vedle širokého kulinářského potenciálu nabízejí rajčata také řadu látek důležitých pro lidský organismus, např. vitaminy A, B a C, draslík, zinek či chrom. V prodejnách MAKRO můžete vybírat z 25 rozličných druhů rajčat od prověřených dodavatelů – kromě tradičních a nejrozšířenějších červených odrůd nabízíme i žlutá, oranžová či tmavá rajčata.

Tipy z našeho sortimentu

  • Cherry rajčata Horeca Select

    Cherry rajčata Horeca Select

    Pod značkou Horeca Select nabízíme pestrý výběr kvalitních koktejlových rajčat v různých baleních a objemech.

  • Rajčata Dulcita

    Rajčata Dulcita

    Speciální odrůda rajčat pochází z Holandska a vyznačuje se výrazným aroma a velmi sladkou chutí.


Více o rajčatech

  • Kulatá rajčata

    Nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhem jsou rajčata kulatého tvaru, která se dobře uplatní ve studené i teplé kuchyni. Většina odrůd ukrývá 2–3 plodové komory a dřeň obsahuje značné množství žlutých semínek. Hmotnost plodů obvykle nepřesahuje 100 gramů. Zvláštní odrůdou jsou rajčata Kumato, která mají tmavě hnědou barvu a intenzivní sladkou chuť.

  • Koktejlová rajčata

    Drobné plody kulatého či vejčitého tvaru mají velmi výraznou chuť a vůni. Koktejlová neboli třešňová rajčata mají velmi tenkou slupku, dobře se krájejí a hodí se pro rozličné kuchyňské úpravy – nejčastěji se používají do salátů, pro přípravu chuťovek a předkrmů. Mezi oceňované odrůdy patří například rajčata pachino původem ze Sicílie, jež hrají významnou roli v italské gastronomii.

  • Masitá rajčata

    Masitá rajčata se pěstují především v jižních oblastech. Velkoplodé odrůdy mají obvykle kulatý až půlkulovitý tvar a je pro ně typické více či méně výrazné žebrování. Na rozdíl od běžných rajčat obsahují 4 plodové komory, méně semen a nabízejí vyšší podíl dužiny. Masité plody soudkovitého tvaru se převážně využívají k dalšímu zpracování – ke konzervování, na pyré a protlaky.

Garance kvality

Veškerý sortiment zeleniny prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Kvalita všech nabízených druhů se důkladně kontroluje na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují naši pracovníci maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů zeleniny – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolovaná zelenina bez jakýchkoli vad se následně distribuuje do jednotlivých prodejen.



Další oblíbená zelenina

  • Saláty

    Saláty v MAKRO

    Široký výběr rozličných druhů doplňují zpracované a balené saláty.

  • Cibule

    Cibule v MAKRO

    Cibule patří mezi nejvyužívanější druhy zeleniny, ceněna je pro svou chuť, vůni i léčivé účinky.

  • Melouny

    Melouny v MAKRO

    Vodní a cukrové melouny mají řadu odrůd, jež se liší vzhledem i chutí.

  • Papriky

    Papriky v MAKRO

    Barevné sladké papriky se nejčastěji využívají do salátů, pálivé odrůdy jsou skvělým kořením.