Tykve jsou populární po celém světě a v mnoha zemích platí za jeden z nejvyužívanějších druhů zeleniny. Liší se barvou, tvarem, velikostí, strukturou slupky, chutí i konzistencí dužiny a v kuchyni se uplatňují velice všestranně – připravit z nich lze celé menu od předkrmu po dezert. Další předností dýní je vysoký obsah cenných látek, například vitaminu C, karotenu, hořčíku a železa.

Tipy z našeho sortimentu

  • Dýně máslová čerstvá vážená, 1x 1 ks

    Dýně máslová čerstvá vážená, 1x 1 ks v MAKRO

    Odrůda s měkkou a vláčnou dužinou má jemné aroma a mírně nasládlou chuť s oříškovým nádechem.

  • Dýně Hokkaido vážená, 1x 1 ks

    Dýně Hokkaido vážená, 1x 1 ks v MAKRO

    Menší kulatá dýně sytě oranžové barvy se skvěle hodí k pečení, do polévek a dezertů.


Více o tykvích

  • Tykev obecná

    Nejrozšířenější odrůdou na světě je tykev obecná, která dala vzniknout bezpočtu dalších druhů. Původně pochází ze Střední Ameriky, odkud ji Kryštof Kolumbus přivezl do Evropy. Nejčastěji se využívá do polévek, k přípravě kompotů a džemů a podává se také jako příloha k různým druhům masa.

  • Muškátová dýně

    Slupka muškátové dýně má výrazné žebrování a hnědooranžovou barvu. Její dužina je sytě oranžová, má výrazné aroma, jemnou, lahodnou chuť a pevnější strukturu než třeba dýně máslová. Hodí se k zapékání, na polévku, do orientálních pokrmů a dušených zeleninových směsí, ale i do kompotů.

  • Patison

    Tato odrůda tykve obecné má charakteristický diskovitý tvar s žebrovaným okrajem. Nejznámější jsou patisony krémové barvy, existují však i zelené a oranžové varianty. Omytý, neloupaný patison se hodí k dušení a smažení, často se také plní masovou směsí nebo gratinuje se smetanou. Díky vysokému obsahu vlákniny pročišťuje střeva.

Kuchyňská příprava

Většina druhů dýní má velmi tvrdou slupku, kterou je před kuchyňskou úpravou potřeba odstranit – výjimkou je dýně Hokkaido, již lze vařit i konzumovat se slupkou. K oloupání dýně je zapotřebí velmi ostrý nůž, použít lze i elektrický nůž nebo kráječ. Dýně bez slupky se následně rozkrojí, zbaví semínek, nakrájí na požadované kousky a připraví podle vybraného receptu.


Další oblíbená zelenina

  • Papriky

    Papriky v MAKRO

    Barevné sladké papriky se nejčastěji využívají do salátů, pálivé odrůdy jsou skvělým kořením.

  • Rajčata

    Rajčata v MAKRO

    Nepřeberné množství odrůd rajčat nabízí široké využití ve studené i teplé kuchyni.

  • Cibule

    Cibule v MAKRO

    Cibule patří mezi nejvyužívanější druhy zeleniny, ceněna je pro svou chuť, vůni i léčivé účinky.

  • Květák

    Květák v MAKRO

    Květák patří k nejvšestranějším druhům zeleniny, oblíbený je zejména smažený a v polévkách.