Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Bavorské vdolky

Bavorské vdolky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

Těsto:

 
  • 50 g droždí
  • 125 g Aro cukr krupice
  • 400 g mléko 1,5%
  • 1 000 g mouka polohrubá
  • 100 g vejce
  • 50 g citron na kůru
  • 15 g sůl kamenná
  • 50 g rum tuzemský
  • 115 g Horeca Select sádlo škvařené

Doplňky:

 
  • 400 g švestková povidla bez jablek
  • 1 g Horeca Select skořice mletá
  • 30 g rum tuzemský
  • 250 g tvaroh tvrdý na strouhání
  • 250 g smetana 33%
  • 500 g olej na smažení
  • 30 g cukr moučkový (na posypání)

Orientační cena za porci: 12,52 Kč

Postup:


Příprava kvásku:

1. Droždí promícháme s trochou cukru. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohruhé mouky a vymícháme v řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teplém místě do 40 °C vykynout.


Příprava těsta: 

1. Jakmile je kvásek vykynutý, můžeme zadělávat těsto.

2. Do zbylého množství mouky přidáme jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu.

3. Mléko přihřejeme, v malé části pak rozmícháme vejce, přidáme sůl, rozpuštěné vlahé sádlo, vykynutý kvásek a zbylou část teplého mléka spolu s rumem postupně přidáváme do úplného zapracování.

4. Ze surovin zpracujeme polotuhé, vláčné těsto. Je-li třeba, přidáme mléko.

5. Těsto vypracujeme ve stroji na rychlost 1 nebo 2, s pomocí háku a po dobu asi 15 minut, v hladké těsto.

6. Správně vypracované těsto musí být vláčné, lesklé a odlepuje se od hrany kotle.

7. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout buď v kynárně, nebo na teplém místě. Zkoušku vykynutého těsta provedeme dotykem prstu, který vytvoří v těstě důlek a těsto se nevrací zpět do původního tvaru.


Zpracování těsta: 

1. Vykynuté těsto navážíme na 40g kousky, vytvarujeme koule a necháme je opět dobře nakynout na moukou posypaném plátýnku nebo utěrce.

2. Po vykynutí každou kouli stlačíme, ve středu palcem vytvoříme důlek a ponoříme ho do předehřátého oleje na 140 °C, důlkem dolů.

3. Jakmile je povrch zlatavý, vdolek otáčíme a dosmažíme.

4. Na prvním vdolku si provedeme zkoušku, zda máme správnou teplotu oleje.

5. Usmažený vdolek musí mít zlatavou barvu a uvnitř nesmí být syrový.

6. Usmažené vdolky vyjmeme podběrákem na papírovou kuchyňskou utěrku a necháme okapat.


Dohotovení vdolků: 

1. Povidla dochutíme mletou skořicí a rumem. Na usmažené vdolky dáme cukrářským sáčkem s hladkou koncovkou povidla, která posypeme strouhaným tvarohem.

2. Vdolek zdobíme dobře ušlehanou smetanou – taktéž cukrářským sáčkem.


Servírování:

1. Vdolky podáváme vlahé na teplém talíři.


Tipy šéfkuchaře:

1. Do smažených těst přidáváme rum, aby při smažení těsto nesálo tuk.

2. Aby se smetana dobře ušlehala, musí mít 33 % tuku a být vychlazená na 6 °C. Samozřejmě musíme mít i šlehací metlu. Pokud šleháme strojově, nesmí být rychlost příliš vysoká – zvláště v závěru, aby se nám smetana nepřešlehala.

3. Při kynutí musíme těsto kontrolovat, aby nepřekynulo, pak by se totiž nedalo použít.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce