Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Grilovaný kozí sýr s řepovým pyré a čerstvým špenátem

Grilovaný kozí sýr s řepovým pyré a čerstvým špenátem

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 1 hod. 50 min

Ingredience:

Sýr:

 
  • 1 500 g kozí sýr smetanový s plísní na povrchu
  • 50 g olej olivový extra panenský

Pyré z řepy:

 
  • 500 g řepa červená čerstvá
  • 30 g olej olivový extra panenský
  • 1 g sůl mořská
  • 10 g Aro cukr krupice
  • 15 g ocet jablečný

Ořechy:

 
  • 300 g ořechy vlašské, jádra
  • 50 g med květový

Doplňky:

 
  • 100 g špenát baby
  • 30 g jedlé květy
  • 50 g olej olivový extra panenský

Orientační cena za porci: 62,16 Kč

Postup:

Příprava pyré (cca 90 minut):

1. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a položíme na připravený alobal, přidáme olivový olej a osolíme mořskou solí a přisladíme cukrem.

2. Promícháme a důkladně do alobalu zabalíme, pevně uzavřeme.

3. Zabalenou řepu pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 1 hodinu.

4. Po upečení musí být řepa měkká. Měkkou řepu vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré, které ochutíme jablečným octem. Nakonec do pyré vmícháme olivový olej, aby se zjemnilo a mělo hezký lesk.


Příprava ořechů (cca 15 minut):

1. Jádra ořechů rozpečeme na plechu v troubě předehřáté na 160 °C cca 5 minut.

2. Teplé ořechy smícháme s medem a necháme marinovat (minimálně 10 minut).


Příprava sýra (cca 5 minut):

1. Těsně před servírováním grilujeme sýr na dobře zahřáté pánvi s malým množstvím oleje.

2. Opékáme z obou stran dozlatova a ihned servírujeme.


Servírování:

1. Na teplý talíř nepravidelně přeložíme grilovaný sýr. 

2. Do volného prostoru na talíři aranžujeme pyré z řepy, kapky olivového oleje, omyté listy špenátu a marinovaná jádra vlašských ořechů. 

3. Pokrm doplníme snítky jedlých květů.


Tip kuchaře:

1. Sýr můžeme grilovat i na dobře nahřátém litinovém grilu. Sýr grilujeme těsně před servírováním.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina