Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Hříbková omáčka nakyselo s houskovými knedlíky

Hříbková omáčka nakyselo s houskovými knedlíky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 80 minut

Ingredience:

Knedlíky:

 
  • 1 000 g hrubé mouky
  • 450 ml mléka (1,5 %)
  • 180 g bílého pečiva
  • 70 g másla (82 %)
  • 50 g vajec
  • 20 g čerstvého droždí
  • 20 g kamenné soli

Omáčka:

 
  • 1 000 ml hovězího vývaru
  • 150 g žluté cibule
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g másla (82 %)
  • 50 g kvasného octa
  • 50 g cukru krupice
  • 15 g kamenné soli
  • 0,5 g bobkového listu
  • 0,5 g celého černého pepře
  • 0,5 g nového koření

Hříbky:

 
  • 1 000 g čerstvých hříbků
  • 250 ml smetany (30 %)
  • 100 g másla (82 %)
  • 10 g kamenné soli
  • 1 g drceného kmínu
  • 0,2 g celého černého pepře

Postup:

Příprava těsta a knedlíků:

1. Z trochy vlažného mléka, droždí, cukru a mouky připravíme kašovitou směs, tzv. kvásek, který necháme při teplotě cca 37 °C vykynout.

2. Do misky s moukou přidáme sůl, vejce, mléko, vykynutý kvásek a vypracujeme polotuhé, vláčné, hladké těsto, které se nelepí.

3. Housku nakrájíme nebo natrháme na kusy a vmícháme ji do těsta.

4. Těsto rozdělíme na díly po 300 g (velikost může být i větší, záleží na tom, jak veliký hrnec máme) a tvarujeme bochánky (necháme je nakynout).

5. Z nakynutých bochánků vyválíme knedlíky, které opět necháme vykynout.

6. Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě asi 20 minut, po 10 minutách je obracíme. Uvařené knedlíky rychle vyndáme, aby se nesrazily, a propícháme je vidličkou.


Příprava omáčky:

1. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na másle ji orestujeme dosklovata. Poté přisypeme mouku a vše orestujeme dozlatova.

2. Vznikne tak cibulová jíška, kterou zalijeme vývarem, rozšleháme, přidáme koření a prováříme asi 15 minut, aby nebyla z omáčky cítit syrová mouka.

3. Omáčku ochutíme solí, svařeným octem s cukrem sirupové konzistence, ještě ji 5 minut vaříme a následně přecedíme přes jemný cedník.

4. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na hrubší kusy cca 3 cm velké. Na pánvi s malým množstvím másla je orestujeme na skus, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku a drceným kmínem.

5. Poté je vložíme do hotové omáčky, kterou zjemníme převařenou smetanou, a ještě krátce povaříme.


Servírování:

1. Na teplý talíř na levou stranu přeložíme nahřáté knedlíky, na pravou stranu servírujeme hříbky s omáčkou.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež