Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Smažené artyčoky s česnekovou omáčkou aioli a salátem

Smažené artyčoky s česnekovou omáčkou aioli a salátkem

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

Artyčoky:

 
  • 800 g sterilovaných celých artyčoků Horeca Select

Na obalení:

 
  • 120 g hladké mouky Aro
  • 100 g vajec
  • 100 ml mléka 1,5 %
  • 300 g jemné strouhanky Panko
  • 400 ml slunečnicového oleje

Omáčka aioli:

 
  • 100 g brambor Horeca Select (varný typ C)
  • 100 g pasterovaných žloutků
  • 40 g českého česneku
  • 500 ml extra panenského olivového oleje
  • 5 g kamenné soli
  • 0,2 g šafránu Horeca Select

Doplňky:

 
  • 200 g ledového salátu
  • 100 g bílé čekanky
  • 50 g listů červené řepy
  • 50 g salátu rukoly
  • 50 g salátu polníček
  • 30 g listové petržele Horeca Select
  • 1 g jedlých květů

Orientační cena za porci: 37,50 Kč

Postup:

Příprava omáčky:

1. Omyté brambory uvaříme a ještě horké oloupeme.

2. Šafrán zalijeme velmi malým množstvím vlažné vody, aby se lépe uvolnily barvivo a chuť.

3. V misce vyšleháme pasterované žloutky do pěny, ochutíme je solí, jemně nastrouhaným česnekem a pozvolna přiléváme olivový olej.

4. Až omáčka zhoustne, vmícháme do ní namočený šafrán včetně tekutiny a na jemno nastrouhané brambory. Hotová omáčka by měla mít hustě tekoucí konzistenci.

Příprava artyčoků:

1. Sterilované artyčoky necháme okapat na děrované gastronádobě nebo v cedníku.

2. Poté je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku a ještě jednou je necháme okapat.

3. Artyčoky podélně překrojíme na poloviny.

4. Na obalování si připravíme trojobal – prosátou hladkou mouku, vejce rozšlehané s mlékem a jemně prosátou strouhanku.

5. V tomto pořadí surovin obalíme jednotlivé poloviny artyčoků.

6. Dle objednávky je smažíme ve fritéze předehřáté na 160 °C dozlatova.

7. Usmažené artyčoky po vyjmutí z oleje opět necháme okapat na papírové utěrce.

Doplňky a servírování:

1. Jednotlivé druhy listových salátů pečlivě omyjeme ve studené vodě a přebytečnou vodu odstředíme v centrifuze na saláty.

2. Na teplý talíř lžící naneseme porci omáčky a k ní přeložíme teplé osmažené artyčoky.

3. Pokrm doplníme naaranžovanými listy salátů a na malé dílky rozebranými jedlými květy.


Tipy kuchaře:

1. Panko strouhanka je speciální strouhanka z bílého pečiva.

2. Tímto pokrmem si rozšíříme sortiment vegetariánských pokrmů.

3. Omáčka aioli má mnoho podob. Takto připravená omáčka je jednou z nich.

4. Pasterované žloutky používáme z důvodu nebezpečí onemocnění salmonelou.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina