Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Zapečené zeleninové těstoviny

Zeleninové těstoviny

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 120 minut

Ingredience:

Těsto:

 
  • 1 000 g semolinové mouky
  • 350 g vajec
  • 150 g čerstvého baby špenátu

Batátové pyré:

 
  • 1 500 g batátů
  • 500 g brambor (varný typ C)
  • 200 g mozzarelly
  • 10 g kamenné soli

Opečená zelenina:

 
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 300 g cukety
  • 300 g lilku
  • 300 g bílého chřestu
  • 300 g zeleného chřestu
  • 300 g nakládaných artyčoků
  • 200 g červené papriky
  • 150 g listového špenátu
  • 100 ml extra panenského olivového oleje

K podávání:

 
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 20 g čerstvé bazalky

Orientační cena za porci: 47 Kč

Postup:

Příprava těstovin:

1. Z mouky a vajec vypracujeme tužší těsto, které necháme odležet asi 30 minut. Na strojku na těstoviny z něj vyválíme plát, který několikrát přehneme a opět protáhneme.

2. Během opakovaného protahování těsta vždy válečky utáhneme o jeden stupeň (1 mm), dokud nevznikne tenký hladký plát.

3. Následně ve strojku vyměníme válečky za krájecí nože a vytvoříme samotné těstoviny. Pracujeme opatrně, abychom těsto nepotrhali.

4. Hotové tvary vaříme ve vroucí, lehce osolené vodě cca 1,5 minuty na skus – délka vaření závisí na velikosti a výšce vyrobených těstovin.

Příprava batátového pyré:

1. Oloupané batáty a brambory nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka.

2. Poté vodu slijeme, brambory vložíme do mixéru nebo kutru a vymixujeme na hladké pyré.

3. Pyré dochutíme solí a strouhanou mozzarellou.

Příprava zeleniny:

1. Omyté lilky, cukety a papriky nakrájíme na kostky o velikosti cca 15 mm a orestujeme je na malém množství oleje dozlatova.

2. Chřest oloupeme a spaříme v zeleninovém vývaru (asi 2 minuty).

3. Omytý špenát spaříme v horké vodě a ihned přeložíme do studené vody s ledem.

4. Omyté a odkapané artyčoky opečeme na suché pánvi dozlatova.

Zapékání a podávání:

1. Na dno vymazaného pekáče položíme čerstvé těstoviny, potřeme je batátovým pyré, posypeme orestovanou zeleninou, opečeným artyčokem a listovým špenátem. Na něj vyskládáme spařený chřest.

2. Následuje další vrstva těstovin, pyré a zeleniny. Poslední vrstvou jsou ve vodě namočené těstoviny, které před zapečením posypeme strouhaným parmazánem.

3. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu. Doba zapékání závisí na výšce a velikosti pekáče.

Náš tip: Těstoviny můžeme kromě pekáče či gastronádoby zapéct i po jednotlivých porcích do zapékacích misek. Příprava je časově náročnější, ale výsledek vypadá mnohem lépe.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina