Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Závin s chřestem a hlívou ústřičnou

Závin s chřestem a hlívou ústřičnou

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

 
  • 500 g listového těsta
  • 500 g zeleného chřestu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 700 g hlívy ústřičné
  • 300 g brambor (varný typ C)
  • 200 g žluté cibule
  • 100 g vaječných žloutků
  • 100 g strouhaného sýra (Eidam 40 %)
  • 150 g másla (82 %)
  • listová petržel
  • pepř, sůl

Na potření a posypání:

 
  • 50 g vaječných žloutků
  • 50 g másla (82%)
  • 30 g sezamových semínek

Postup:

1. Oloupaný chřest spaříme ve vroucím zeleninovém vývaru, přidáme trochu másla a osolíme. Po uvaření (na skus, cca 1 minutu) ho prudce schladíme ve studené vodě s ledem.

2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zhruba na 100 g másla ji orestujeme dosklovata. Poté přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu a znovu krátce orestujeme.

3. Nejlépe den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se žloutky a strouhaným sýrem. Přidáme nakrájenou listovou petržel a ochutíme solí a pepřem. Poté náplň vložíme do cukrářského sáčku a necháme chvíli vychladit v lednici.

4. Listové těsto si rozválíme. Rozválené těsto si potřeme žloutky a rovnoměrně poklademe prochladlou směsí hub a cibule a kousky chřestu.

Náš tip: Na rozválené listové těsto položíme ještě před přidáním náplně palačinku z polohrubé mouky. Palačinka nasákne vlhkost z náplně a listové těsto tak zůstane krásně křupavé.

5. Závin opatrně zabalíme. Okraje přetřeme žloutkem a závin utáhneme. Poté ho necháme v lednici zatuhnout.

6. Po zachlazení závin potřeme žloutky, povrch lehce nařízneme a posypeme černým sezamem. Poté ho pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 15 minut.


Servírování:

1. Upečený závin nakrájíme na plátky. Řez závinu přeložíme na talíř, přidáme orestovanou hlívu ústřičnou, špičky chřestu, listy salátu a zakápneme extra virgin olivovým olejem.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina