Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Zeleninové těstoviny

Zeleninové těstoviny

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 90 minut

Ingredience:

Těsto:

 
  • 1 000 g semolinové mouky
  • 350 g vajec

Batátové pyré:

 
  • 1 500 g batátů
  • 500 g brambor (varný typ C)
  • 200 g mozzarelly
  • 10 g kamenné soli

Opečená zelenina:

 
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 300 g cukety
  • 300 g lilku
  • 300 g bílého chřestu
  • 300 g zeleného chřestu
  • 300 g nakládaných artyčoků
  • 200 g červené papriky
  • 150 g listového špenátu
  • 100 ml extra panenského olivového oleje

K podávání:

 
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 20 g čerstvé bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • buvolí mozzarela
  • listy šťovíku
  • sušená rajčata

Orientační cena za porci: 65 Kč

Postup:

Příprava těstovin:

1. Z mouky a vajec vypracujeme tužší těsto, které necháme odležet asi 30 minut. Na strojku na těstoviny z něj vyválíme plát, který několikrát přehneme a opět protáhneme.

2. Během opakovaného protahování těsta vždy válečky utáhneme o jeden stupeň (1 mm), dokud nevznikne tenký hladký plát.

3. Následně ve strojku vyměníme válečky za krájecí nože a vytvoříme samotné těstoviny. Pracujeme opatrně, abychom těsto nepotrhali.

4. Hotové tvary vaříme ve vroucí, lehce osolené vodě cca 1,5 minuty na skus – délka vaření závisí na velikosti a výšce vyrobených těstovin.

Příprava batátového pyré:

1. Oloupané batáty a brambory nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka.

2. Poté vodu slijeme, brambory vložíme do mixéru nebo kutru a vymixujeme na hladké pyré.

3. Pyré dochutíme solí a strouhanou mozzarellou.

Příprava zeleniny:

1. Omyté lilky, cukety a papriky nakrájíme - cuketu na dlouhé plátky, lilek na kolečka a papriku na větší kusy - a orestujeme je na malém množství oleje dozlatova.

2. Chřest oloupeme a spaříme v zeleninovém vývaru (asi 2 minuty).

3. Omytý špenát spaříme v horké vodě a ihned přeložíme do studené vody s ledem.

4. Omyté a odkapané artyčoky opečeme na suché pánvi dozlatova.

Dochucení a servírování:

1. Na talíř naskládáme čerstvé těstoviny, orestovanou zeleninu, opečený artyčok, spařený chřest a listový špenát.

2. Jako doplňky použijeme bazalku, rozdrobenou buvolí mozzarellu, listy šťovíku, sušená rajčata a extra panenský olivový olej.

3. Těstoviny při podávání doplníme batátovým pyré, které nastříkáme na talíř kolem těstovin a zeleniny.

Poznámka: Na přípravu takto servírovaných těstovin je třeba mít vyškolený personál, který je připraví vždy stejným způsobem. Jedná se o náročnější servis – je však realizovatelný ve většině restaurací.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina