Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Husí guláš se staročeskými zelníky - restaurace

Husí guláš - restaurace

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 75 minut

Maso:

 
  • 700 g husích žaludků
  • 700 g husích srdcí
  • 500 g husích jater


Omáčka:

 
  • 500 g žluté cibule
  • 120 g vepřového sádla 
  • 30 g mleté sladké papriky 
  • 50 g rajčatového protlaku 
  • 100 g hladké mouky 
  • 0,02 g drceného kmínu 
  • 0,01 g mletého černého pepře 
  • 20 g čerstvé majoránky 
  • 1 000 ml drůbežího vývaru vlastní výroby 
  • 40 g čerstvého česneku


Zelník:

 
  • 500 g brambor (varný typ A) 
  • 375 g kysaného zelí 
  • 75 g žluté cibule
  • 1,5 g bramborového škrobu 
  • 50 g polohrubé mouky 
  • 75 g vajec 
  • 7,5 g soli
  • 25 g sádla (na smažení)


Doplňky:

 
  • 10 g čerstvé majoránky 
  • 150 g kadeřavé kapusty 
  • 0,5 g soli 
  • 150 g žluté cibule 
  • 100 g sádla


 Cena za porci:
36,07 Kč

Postup

Příprava masa a omáčky:

1. Husí žaludky, srdce i játra očistíme a nakrájíme na větší kusy. 

2. V kastrolu rozpustíme sádlo, vložíme nakrájenou cibuli a restujeme pozvolna do zlaté barvy.

3. Pokud se cibule začne připékat, základ lehce zastříkneme vodou, napečené kousky odvaříme a pokračujeme v restování. 

4. Do základu přidáme protlak, snížíme příkon a pozvolna jej orestujeme, aby byl protlak lesklý a oddělil se od tuku. 

5. Pak přidáme maso, důkladně je opečeme, následně posypeme mletou paprikou a znovu orestujeme. 

6. Poté základ zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem, strouhaným česnekem a drceným kmínem. 

7. Guláš přikryjeme poklicí a dusíme doměkka – během dušení maso občas zamícháme a doplníme tekutinu. 

8. Měkké maso vyjmeme kovovým podběrákem, tekutinu se základem zredukujeme na tuk, snížíme příkon, vše zasypeme moukou a opět pozvolna restujeme, dokud mouka nezezlátne. 

9. Poté vše zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a vaříme asi 10 minut. 

10. Nakonec omáčku přecedíme, vložíme do ní maso a vše dochutíme strouhaným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.


Příprava zelníků:

1. Z uvedených ingrediencí připravíme těsto podle základního receptu.

2. Zelníky opečeme v lívanečníku vymaštěném sádlem po obou stranách dozlatova a poté je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku.

3. Při servírování jednotlivé porce rozpékáme pod salamandrem nebo v konvektomatu.


Příprava kapusty:

1. Listy kadeřavé kapusty spaříme v horké vodě a vložíme je do studené vody s ledem.

2. Cibuli nakrájíme na lodičky, orestujeme ji na pánvi se sádlem dosklovata a přidáme spařené listy kadeřavé kapusty.

3. Na závěr vše ochutíme solí.


Podávání:

1. Na střed k okraji talíře přeložíme teplé zelníky, mezi ně servírujeme teplý husí guláš. Pokrm doplníme orestovanou cibulí s kapustou a snítky čerstvé majoránky.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež