Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Kuřecí prsa s chřestem a holandskou omáčkou

Kuřecí prsa s chřestem a holandskou omáčkou

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 40 minut

Ingredience:

Maso a chřest:

 
  • 800 g kuřecích prsou Supreme s kůží
  • 360 g bílého chřestu
  • 360 g zeleného chřestu
  • 400 ml domácího zeleninového vývaru
  • 100 g olivového oleje
  • 4 g kamenné soli

Holandská omáčka:

 
  • 40 ml domácího zeleninového vývaru
  • 6 žloutků
  • 40 g másla
  • 20 g citronu na šťávu
  • listová petržel
  • kamenná sůl

Postup:

1. Kuřecí prsa Supreme očistíme a osolíme. Na rozehřátou pánev nalijeme olivový olej a maso opečeme kůží dolů do zlatova. Poté je vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a dopečeme přibližně 10 minut.

2. Do hrnce nalijeme vodu do výšky 1 cm ode dna a přivedeme ji k varu. Poté ztlumíme příkon tepla na minimum, na hrnec položíme nerezovou misku (nejlépe s rukojetí), která zakryje celý hrnec. Do misky nad párou nalijeme vývar, žloutky, sůl a vše vyšleháme do tuhé pěny.

3. Poté misku odstavíme z tepla, vmícháme kostičky studeného másla, dosolíme a dochutíme citronovou šťávou. Připravenou omáčku přikryjeme fólií a ponecháme ji na mírném teple (cca 50 °C) do servírování.

4. Čerstvý chřest uchopíme na obou koncích a ohneme – chřest přirozeně praskne asi 2–3 cm od dřevnatého konce. Poté ho oloupeme a krátce povaříme „na skus“ v zeleninovém vývaru. Trvá to zhruba 3–4 minuty v závislosti na tloušťce chřestového stonku.

5. Na nahřátý talíř naaranžujeme překrojený bílý a zelený chřest. Stonky přelijeme holandskou omáčkou a položíme na ně upečené kuřecí prso. Pokrm doplníme snítkou listové petržele.


Poznámka: Na dně misky k přípravě omáčky nesmí být kromě vývaru žádná tekutina. Při 60 °C žloutky začínají emulgovat, při 70 °C se zničí případné bakterie obsažené ve vejcích. Teplotu je třeba hlídat, protože při nedostatečném prohřátí žloutků tento proces neproběhne, zatímco při přehřátí se omáčka srazí.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež