Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečené jarní kuřátko s žemlovou nádivkou a fazolovým salátem se sójou

Pečené jarní kuře s žemlovou nádivkou a fazolovým salátem se sójou

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2 h 30 min

Ingredience:

Maso:

 
  • 1 875 g jarních kuřátek
  • 20 g kamenné soli

  • 150 g másla 82 %

Žemlová nádivka:

 
  • 400 g žemle
  • 150 ml mléka 1,5 %
  • 100 g másla 82 %
  • 75 g cibule
  • 100 g vajec
  • 3 g soli
  • 0,01 g muškátového oříšku

Příloha:

 
  • 300 g bílých fazolí
  • 150 g sóji
  • 300 g mražených fazolí fava
  • 50 g listové petržele
  • 500 ml zeleninového vývaru vlastní výroby
  • 100 g másla 82 %
  • 20 g česneku
  • 2 g soli
  • 30 g bílého vinného octa
  • 10 g cukru krupice

Šťáva:

 
  • výpek z kuřete
  • 60 g hladké mouky
  • 500 g kuřecího vývaru vlastní výroby


Cena za jednu porci: 48 Kč

Postup:

Příprava nádivky

1. Žemli nakrájíme na kostky (1,5 cm), zapečeme a vložíme do mísy. Poté kostky zvlhčíme mlékem. 

2. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a zlehka orestujeme na části másla. 

3. Omyté listy petržele překrájíme a společně s cibulí přidáme k žemli. 

4. Žloutky vyšleháme do pěny společně se zbývajícím máslem a nastrouhaným muškátovým oříškem, poté je lehce vmícháme do žemlové směsi. 

5. Z bílků vyšleháme pevný sníh, který ochutíme solí a opatrně ho smícháme se směsí. 

6. Nádivku vložíme do vymaštěného pekáče nebo formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. 

7. Délka pečení závisí na výšce připravované nádivky – správně upečená nádivka je propečená a na povrchu zlatavá.

8. Před servírováním nakrájené porce regenerujeme v konvektomatu.


Příprava masa

1. Očištěná kuřátka podélně překrojíme na poloviny a osolíme z obou stran. 

2. Půlky přeložíme do pekáče, položíme na ně plátky másla a vložíme do trouby předem vyhřáté na 190 °C. 

3. Kuřátka zapečeme cca 10 minut a poté teplotu snížíme na 170 °C. Pečeme doměkka a dozlatova. 

4. Dle potřeby během pečení maso přeléváme výpekem a podléváme teplým vývarem nebo vodou. 

5. Po upečení kuřátka přeložíme do gastronádoby a výpek přelijeme do kastrůlku.

Příprava šťávy

1. Z výpeku odvaříme veškerou tekutinu a za stálého míchání a občasného zastříknutí vodou ho vyrestujeme na tuk do zlatavé barvy. 

2. Snížíme příkon tepla, následně výpek zaprášíme hladkou moukou a orestujeme ji dozlatova. 

3. Poté vše zalijeme kuřecím vývarem, provaříme zhruba 8 minut, přecedíme a dle potřeby dochutíme solí. 

4. Šťáva je lesklá, zlatavá a jen zlehka zahuštěná.


Příprava přílohy

1. Bílé fazole a sóju přebereme, odděleně propláchneme a necháme zalité vodou v chladničce nabobtnat, nejlépe přes noc. 

2. Druhý den zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme na skus. 

3. Fava fazole nařízneme a odstraníme slupku. 

4. Čistá zrnka orestujeme na másle společně s luštěninami a nastrouhaným česnekem. 

5. Na závěr směs ochutíme vinným octem, solí a cukrem a podáváme.



Komentář týmu MAKRO Akademie:

1. Pokrm je koncipován tak, aby byl pro personál jednoduchý na přípravu i výdej. 

2. Kuřátko pečeme již rozpůlené, nádivku připravujeme odděleně v pekáči. 

3. Jako přílohu jsme zvolili jednoduchý teplý salát z fazolí a sóji bohatý na vlákninu, která prospívá zdraví. 

4. Neodmyslitelnou součástí pokrmu je masová šťáva připravená z výpeku kuřátek.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež