Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Vařený hovězí jazyk s jablečným křenem a domácím chlebem

Vařený hovězí jazyk

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 2 hod

Ingredience:

Maso:

 
  • 1 500 g hovězí jazyk
  • 100 g Horeca Select cibule žlutá
  • 1 g Horeca Select bobkový list
  • 1 g Horeca Select pepř černý, celý
  • 100 g mrkev
  • 100 g celer bulva
  • 100 g olej řepkový

Domácí chléb:

 
  • 250 g chlebová mouka žitná, hladká
  • 250 g chlebová mouka pšeničná, hladká
  • 40 g droždí čerstvé
  • 20 g sůl kamenná
  • 5 g kmín mletý
  • 20 g ocet jablečný
  • 200 g Horeca Select cibule žlutá
  • 200 g olej na restování cibule

Jablečný křen:

 
  • 180 g křen čerstvý
  • 200 g jablka Grenny Smith
  • 80 g vývar z vařeného jazyka (bez kalkulované ceny)
  • 0,5 g sůl kamenná
  • 0,5 g Horeca Select hřebíček
  • 8 g ocet jablečný


Cena za jednu porci: 25,22 Kč

Postup:

Příprava masa (cca 90 minut):

1. Hovězí jazyk očistíme.

2. Kořenovou zeleninu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kusy.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

4. V hrnci na malém množství oleje orestujeme kořenovou zeleninu společně s cibulí lehce do barvy, zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a přivedeme k varu.

5. Dle potřeby sebereme z povrchu sražené bílkoviny, přidáme hovězí jazyk a vaříme ho doměkka.

6. Po uvaření jej vyjmeme, za tepla z jazyka rukou oloupeme kůži.

7. Vývar přecedíme a uchováme pro další potřebu.


Příprava jablečného křenu (cca 20 minut):

1. Křen a jablka oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

2. Přidáme vývar z jazyka, jablečný ocet a promícháme.

3. Dochutíme dle potřeby solí.


Příprava chleba (cca 90 minut):

1. Nejdříve si připravíme kvásek z droždí, teplé vody a mouky.

2. Dále oloupeme cibuli, nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na tuku dozlatova.

3. Cibuli necháme okapat na papírové utěrce.

4. Do misky nasypeme mouky, sůl, mletý kmín, orestovanou, vychladlou cibuli, jablečný ocet a za postupného přidávání teplé vody vypracujeme polotuhé těsto.

5. Misku s těstem přikryjeme a necháme vykynout.

6. Jakmile je těsto vykynuté, znova ho prohněteme.

7. Pak jej navážíme na 500 g, zpracujeme do tvarů, přendáme na pomaštěný plech a necháme dobře nakynout.

8. Nakynuté těsto nejdříve zapečeme v troubě na pečení s párou 270 °C asi 10 minut, dopékáme na 180 °C dalších 20 minut.


Servírování:

1. Uvařený jazyk nakrájíme na plátky, doplníme jablečným křenem a kousky čerstvě pečeného voňavého chleba.


Tipy šéfkuchaře:

1. Na přípravu chleba můžeme použít i celozrnnou mouku, můžeme přidávat i vařené brambory nebo sádlo.
2. Jako vložku můžeme použít různé jádroviny nebo sušené ovoce podle toho, k jakému pokrmu chléb podáváme. Nejdůležitější je dodržení teplot při pečení, abychom měli pěkně vypečenou kůrku.
3. U jablečného křenu je dobré jej zavařit do sklenic a uchovat v chladu. Vydrží tak mnoho měsíců.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež