Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Konfitovaná vepřová líčka se zeleninou

Vepřová líčka

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 1 900 g chlazených vepřových líček
  • 1 000 g škvařeného vepřového sádla
  • 50 g česneku
  • 500 g hrubozrnné soli
  • 15 g čerstvého tymiánu
  • 1 g celého černého pepře

Pečené brambůrky:

 
  • 400 g lahůdkových brambůrek
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 5 g kamenné soli

Konfitovaná zelenina:

 
  • 300 g baby řepy
  • 300 g baby tuřínu
  • 400 g dýne Hokkaido
  • 100 g bílé cibule
  • 500 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 g soli
  • 1 g květu levandule

Postup:

Příprava líček:

1. Vepřová líčka očistíme a na 6 hodin naložíme do hrubozrnné soli a česneku.

2. Následně je omyjeme, osušíme a opečeme na pánvi s malým množstvím sádla, ze všech stran a dozlatova.

3. V hrnci rozehřejeme zbylé vepřové sádlo, přidáme snítky tymiánu a stroužky česneku.

4. Do sádla vložíme opečená líčka a konfitujeme je plně ponořená, přiklopená v troube vyhřáté na 90 °C asi 3,5 hodiny.

5. Správně konfitovaná líčka se v ústech jemně rozmělní.

6. Líčka necháme zchladnout, pak je překrájíme na kusy a ty před servírováním prohřejeme pod grilem.


Příprava brambor:

1. Brambůrky omyjeme a překrájíme na čtvrtiny.

2. Pekáč vyložíme pečícím papírem, rozložíme na něj nakrájené brambůrky a omastíme je olivovým olejem. Nesolíme!

3. Pečeme na 160 °C asi 20 minut – brambory musí být měkké, lehce zabarvené.

4. Teprve poté je osolíme.


Příprava zeleniny:

1. Dýni oloupeme a nakrájíme na hranoly o velikosti asi 8 x 1 cm.

2. Baby tuřín a baby řepu pečlivě omyjeme a očistíme tak, abychom nepoškodili mladé lístky.

3. Bílou cibuli oloupeme a nakrájíme na výseče.

4. Každou zeleninu odděleně vložíme do kastrůlku, zalijeme kvalitním olivovým olejem, přivedeme pod bod varu a pozvolna konfitujeme do změknutí (nebo konfitujeme druh po druhu).

5. Lístky zeleniny opřeme o hranu kastrůlku – tím je ochráníme – a do oleje je vložíme až při servírování.


Podávání:

1. Na teplý talíř naaranžujeme konfitovanou zeleninu a pečené brambůrky.

2. Na ně položíme konfitovaná líčka, která dochutíme čerstvě mletým pepřem.

3. Pokrm doplníme jedlými květy levandule.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež