Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Špekové knedlíky s kysaným zelím

Špekové knedlíky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2 hod

Ingredience:

Uzený bok:

 
  • 350 g uzený bok bez kosti
  • 0,5 g Horeca Select nové koření
  • 0,5 g Horeca Select pepř černý, celý
  • 100 g Horeca Select cibule žluté   

Těsto:

 
  • 300 g vepřový bok uzený bez kosti 
  • 200 g Horeca Select cibule žlutá
  • 100 g slaniny bez kůže
  • 700 g bílého pečiva - housky
  • 200 g hrubé mouky
  • 15 g soli kamenné
  • 100 g vajec
  • 300 g mléka 1,5%
  • 0,5 g Horeca Select pepře černého, mletý
  • 0,2 g Horeca Select muškátového oříšku, celý
  • 20 g Horeca Select petržele hladkolisté
  • 150 g Horeca Select vepřového sádla škvařeného         

Smažená cibulka:

 
  • 400 g Horeca Select cibule žluté   
  • 500 g oleje na smažení

Kysané zelí:

 
  • 1000 g Horeca Select kysaného zelí
  • 100 g Horeca Select cibule žluté

Cena za jednu porci: 15,46 Kč

Pracovní postup:

Příprava uzeného bůčku (cca 45 minut):

1. Omytý a osušený bůček vložíme do vroucí, osolené vody s oloupanou, překrájenou cibulí a kořením. Vaříme doměkka, pak bůček vyjmeme a necháme vychladnout.

Příprava těsta (cca 30 minut):

1. Vychladlý bůček a housky nakrájíme na kostičky o velikosti 1 cm. Slaninu nakrájíme na kostičky o velikosti 5 mm. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na roztavené slanině ji orestujeme do sklovata. Pak přidáme nakrájený bůček, vše ještě krátce orestujeme a směs necháme zchladnout. Pak do misky vyklepneme vejce, přilijeme 2/3 mléka, hrubou mouku, ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem a metlou vymícháme hladké těstíčko. Otrhané lístky petržele překrájíme na malé kousky a smícháme je s kostičkami housky, které lehce smícháme s orestovaným uzeným masem. Nakonec přidáme ochucené těstíčko a směs lehkým obracením smícháme. Zmáčkneme-li v ruce kousek těsta, musí držet pohromadě, nesmí být suché. V případě potřeby můžeme těsto pokropit zbylým mlékem, zlehka promíchat a nechat vsáknout. Špekové knedlíky zaděláváme vždy ručně, ne ve stroji.


Tvarování a vaření knedlíků (cca 30 minut):

1. Těsto si rozdělíme na kusy o hmotnosti 60 g, rukama lehce namočenýma ve vodě z nich vytvarujeme koule, které musíme řádně utáhnout, jinak se nám knedlíky při vaření rozpadnou. Knedlíky vaříme v páře asi 15 minut v konvektomatu nebo na pařáku. Po uvaření je potíráme rozpuštěným vepřovým sádlem. Při servírování je můžeme překrojit na polovinu a posypat smaženou cibulkou.

Příprava smažené cibulky (cca 10 minut):

1. Oloupanou cibuli nakrájíme na nářezovém stroji nebo ručně na 2 mm tenká kolečka, která postupně pozvolna smažíme v oleji na 160 °C do zlatova. Následně cibulku vyjmeme kovovým podběrákem na kuchyňskou papírovou utěrku a necháme odkapat. Smažená cibulka je zlatavě hnědá, sladká, křupavá. Při servírování jí sypeme knedlíky.

Příprava zelí (cca 20 minut):

1. Kysané zelí ochutnáme, a je-li příliš kyselé, propláchneme jej a překrájíme, aby nebylo příliš dlouhé. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a na sádle ji orestujeme do sklovata. Přidáme překrájené zelí, trochu ho podlijeme vodou, ochutíme solí, kmínem, cukrem a krátce podusíme.

Servírování:

1. Napařené knedlíky na talíři doplníme teplým zelím se smaženou cibulkou, sádlem a listovou petrželí.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež