Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Dušená mufloní kýta se šípkovou omáčkou a krupicovými noky

Dušená mufloní kýta se šípkovou omáčkou a krupicovými noky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 3 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 1 500 g mufloní kýty
  • 150 g slaniny bez kůže
  • 20 g soli
  • 100 g škvařeného vepřového sádla

Krupicové noky:

 
  • 500 g jemné krupičky
  • 1 000 ml polotučného mléka
  • 100 g másla (82%)
  • 14 g soli
  • 150 g pasterovaných žloutků
  • 50 g vajec
  • 0,5 g mletého muškátového květu
  • 100 g másla

Omáčka:

 
  • 90 g slaniny bez kůže
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 100 g kořenové petržele
  • 1 g celého černého pepře
  • 1 g bobkového listu
  • 1 g celého nového koření
  • 50 g citronů
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 250 g šípkového džemu
  • 20 g soli
  • 30 g třtinového cukru
  • 75 g žluté cibule
  • 100 g mražených brusinek
  • 15 g čerstvého tymiánu
  • 1 000 ml zvěřinového vývaru vlastní výroby

Máslová jíška:

 
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g másla (82%)


  

Postup:

Příprava masa:

1. Slaninu nakrájíme na špalíčky 5 mm silné a 5 cm dlouhé a vložíme do chladničky.

2. Maso odblaníme, rozkrojíme po vlákně na díly o průměru 7 cm a prošpikujeme slaninou.

3. Jednotlivé díly zdrezírujeme provázkem, aby maso lépe drželo tvar, a poté je opečeme na sádle ze všech stran.

4. Maso vyjmeme a na výpeku dál připravujeme základ na omáčku.


Příprava omáčky:

1. Nové koření, celý pepř a bobkový list zalijeme vodou. 5 minut povaříme, stáhneme z ohně a necháme koření vyluhovat.

2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme ji ve výpeku z masa.

3. Přidáme plátky kořenové zeleniny a lehce je opečeme.

4. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dále restujeme do nahnědlé barvy.

5. Zalijeme vývarem, přidáme odvar z koření, červené víno, brusinky, šípkový džem, citronovou šťávu, sůl a cukr.

6. Poté do základu vložíme maso a dusíme doměkka asi 90 minut.

7. Maso vyjmeme, necháme ho zchladnout a opatrně odstraníme provázek.

8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme máslovou jíškou, zalijeme vývarem, provaříme cca 10 minut a přecedíme.

9. Správně připravená omáčka je lesklá a má hustě tekoucí konzistenci.


Příprava noků:

1. Nejdříve připravíme odpalované těsto.

2. Mléko s máslem přivedeme k varu a ochutíme muškátovým oříškem a solí.

3. Postupně do mléka vmícháváme krupičku.

4. Vzniklé těsto mícháme v hrnci na mírném teple a restujeme, dokud se nepřestane lepit na vařečku a stěny hrnce.

5. Do vychladlého těsta postupně vmícháme žloutky a vejce.

6. Poté vytvarujeme pravidelné noky asi 7 cm dlouhé, které vaříme v páře na vymaštěné děrované gastronádobě zhruba 5 minut.

7. Ihned po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem a vychladíme.


Podávání:

1. Na levou stranu teplého talíře umístíme napařené noky, na střed nalijeme porci teplé omáčky a do ní přeložíme teplé řezy masa.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež