Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Jelení karbanátek s bramborovou kaší

Jelení karbanátek

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 1 hod 40 min

Ingredience:

Mleté maso:

 
  • 750 g jelení plec
  • 250 g Horeca Select vepřový bok
  • 50 g Horeca Select cibule žlutá
  • 30 g sůl kamenná
  • 20 g česnek čerstvý
  • 1 g Horeca Select pepř černý, mletý
  • 2 g Horeca Select majoránka čerstvá
  • 40 g Aro vejce
  • 60 g strouhanka
  • 30 g mouka hladká
  • 100 g mléko 1,5 %

Na obalení:

 
  • 100 g mouka hladká
  • 80 g Aro vejce
  • 200 g Aro mléko 1,5 %
  • 250 g strouhanka

Na smažení:

 
  • 30 g olej slunečnicový

Bramborová kaše:

 
  • 2 000 g Horeca Select brambory varný typ C
  • 30 g sůl kamenná
  • 500 g Aro mléko 1,5 %
  • 100 g máslo 82 %

Doplněk:

 
  • 5 g Horeca Select hladkolistá petržel
  • 500 g okurka sterilovaná


 Cena za porci:
23,68 Kč

Postup:

Příprava mletého masa (asi 30 minut):

1. Jelení ořez a bok umeleme odděleně v masovém mlýnku s jemnými otvory.

2. Jelení ořez dáme do kotlíku, přidáme mléko a vymícháme ho štítem v univerzálním stroji na rychlost 2, dokud maso nepojme do sebe veškerou tekutinu. Vznikne nám lepivý prát, ke kterému přidáme mletý bok, koření, vejce, mouku, sůl a najemno nakrájenou oloupanou cibuli.

3. Hmotu znovu pečlivě promícháme. Kousek masa oddělíme a opečeme ho na pánvi.

4. Degustací se ujistíme, že je maso dobře ochucené, a můžeme je rozvážit po 130 g.

5. Z každého kousku masa nejdříve lehce rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujeme kouli, kterou dotvarujeme do tvaru karbanátku. Okraje musejí být hladké, tvar pravidelný.


Obalování (asi 10 minut):

1. Připravíme si trojobal, což je prosátá hladká mouka, rozšlehaná vejce s mlékem lehce ochucená solí a prosátá jemná strouhanka.

2. Nejdříve karbanátek obalíme v hladké mouce, pak přebytečnou mouku poklepem odstraníme, vložíme ho do vajec, ve kterých ho obrátíme, aby vejce pokryla celý povrch.

3. Nakonec karbanátek obalíme ve strouhance.

4. Obalené karbanátky pokládáme na pečicí papír tak, aby se nezlomily nebo jinak nepoškodily. To pak způsobí nasáknutí tuku při smažení.


Příprava kaše (asi 45 minut):

1. Oloupané brambory překrájíme na stejné kusy a uvaříme ve vroucí osolené vodě nebo v děrované gastronádobě v konvektomatu.

2. Vodu ochutíme solí. Po uvaření vodu scedíme a horké brambory prolisujeme do kotlíku.

3. Vložíme ho do univerzálního stroje, přidáme část horkého mléka a metlou na rychlost 1, následně 2 kaši vymícháme.

4. Mléko přidáváme postupně.

5. Nakonec vmícháme první část másla, které nám kaši zjemní.

6. Zbývající máslo rozpustíme a použijeme při servírování.


Smažení karbanátku (asi 15 minut):

1. Smažíme v dobře rozehřátém oleji na 160 °C. Karbanátek je ponořený.

2. Po vyjmutí jej necháme okapat ve smažicím koši (smažíme-li ve fritéze) nebo na papírové utěrce.

3. Smažíme pozvolna, aby byl prosmažený i vnitřek.

4. Máme-li pochybnosti, dopečeme ho v konvektomatu na 150 °C asi 10 minut.


Servírování:

1. Na teplý talíř k levé straně dáme bramborovou kaší, k pravé straně dozlatova usmažený karbanátek.

2. Pokrm doplníme snítkou hladkolisté petržele.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež