Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Kapustnice

Kapustnice

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 2 hod 15 min

Ingredience:

Maso s vývar:

 
  • 400 g uzené koleno bez kosti
  • 400 g vepřové maso - ples
  • 150 g cibule žlutá
  • 2 000 g voda na vaření kolena

Polévka:

 
  • 250 g Horeca Select kysané zelí
  • 400 g červená klobása
  • 20 g sušené houby
  • 750 g Horeca Select brambory varný typ B
  • 20 g sůl kamenná
  • 0,5 g Horeca Select pepř černý, mletý
  • 10 g Horeca Select paprika mletá, sladká
  • 0,2 g Horeca Select bobkový list
  • 2 g Horeca Select majoránka čerstvá
  • 10 g Horeca Select petržel hladkolistá čerstvá
  • 50 g sádlo škvařené vepřové
  • 125 g široké nudle


Cena za jednu porci:
12,86 Kč

Postup

Příprava masa a vývaru (cca 120 minut):

1. Omyté, očištěné vepřové maso vložíme do hrnce se studenou vodou, celým kořením, oloupanou, nahrubo nakrájenou cibulí, lehce osolíme a vaříme doměkka.

2. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na větší kostky.

3. Do vývaru následně dáme vařit i uzené maso.

4. Když už je uzené maso skoro měkké, přidáme nahrubo nakrájené brambory a sušené houby, které jsme předem namočili ve vodě. Vaříme tak dlouho, než brambory a uzené maso změknou.

5. Uzené maso po uvaření vyjmeme z polévky a rovněž jej nakrájíme na větší kousky.

6. Vložíme je zpět do polévky spolu s propláchnutým a překrájeným kysaným zelím.

7. Vše povaříme, aby zelí změklo, a nakonec přidáme překrájené lístky čerstvé majoránky.

Příprava klobásy (cca 5 minut):

1. Na plátky nakrájenou klobásu orestujeme na pánvi dozlatova, přidáme k ní mletou papriku, majoránku, vše krátce zpěníme na mírném teple, abychom koření nespálili.

2. Směs vložíme do polévky a necháme projít varem.


Příprava těstovin (cca 10 minut):

1. Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě „naskus“, promastíme sádlem a necháme připravené pro následné servírování.


Servírování:

1. Uvařené, ohřáté nudle vložíme do nahřátého talíře a zalijeme připravenou polévkou.


Tipy šéfkuchaře: 

1. Všechny suroviny (vyjma kysaného zelí) je nutné vařit doměkka. Kysané zelí přidáme později, protože kdybychom je vložili hned v začátcích přípravy, tak bychom vše díky kyselosti zelí museli vařit mnohem déle.

2. Zelí je nutné před vložením do polévky ochutnat. Je-li moc kyselé, propláchneme je.

3. Tato polévka se může podávat i jako hlavní pokrm během masopustu.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso s drůbež

Maso a drůbež