Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Poctivý vývar

Poctivý vývar

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 5 hodin

Ingredience:

 
  • 1 200 g chlazeného kuřete
  • 2,5 l vody
  • 20 g soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 80 g cibule
  • 10 g petrželové natě
  • 1 bobkový list
  • 50 g másla na opékání zeleniny


Vložka do polévky:

 
  • 100 g mrkve
  • 50 g celeru (bulva)
  • 50 g 82% másla



Postup:

Příprava vývaru:

1. Kuře omyjeme a naporcujeme: nejdříve podélně rozpůlíme a poté oddělíme křídla a stehna.

2. Všechny části kuřete vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou.

3. Rychle zavaříme a pomocí naběračky odstraníme z hladiny pěnu, kterou vytvořily sražené bílkoviny.

4. Snížíme příkon tepla, přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list, nahrubo nakrájenou zeleninu s cibulí. (Pro vylepšení chuti a barvy vývaru můžeme kořenovou zeleninu nejprve lehce orestovat na másle.) Zhruba 3 hodiny pozvolna vaříme tzv. táhnutím, kdy je teplota tekutiny těsně pod bodem varu.

5. Po částečném vychladnutí přecedíme hotový vývar přes plátýnko a případně dochutíme solí.

6. Zeleninu na vložku nakrájíme na nudličky a orestujeme na másle doměkka. Maso z kuřete nakrájíme na silnější nudličky a petrželovou nať najemno.

7. Maso z kuřete a orestovanou zeleninu vložíme do talíře, zalijeme horkým vývarem, posypeme petrželovou natí a podáváme. Jako vložku můžeme použít také vařené vlasové nudle.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina