Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Falafel s Harissou

falafel

Počet porcí: 6
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 13 hod

Ingredience:

 
  • 250 g suché cizrny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hladkolistá petržel
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička semínek koriandru
  • 1 čajová lžička fenyklu
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • ½ čajové lžičky koření sumah
  • 1 čajová lžička mleté papriky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • sůl, pepř
  • sezamová semínka
  • olej na smažení

Harissa:

 
  • 1 polévková lžíce kuličkového pepře
  • 1 čajová lžička mletého římského kmínu
  • 1 čajová lžička kajenského pepře
  • 2 sladké papriky
  • 1 polévková lžíce rajčatové pasty
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 chilli papričky
  • hrst čerstvého koriandru
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • citron
  • sůl

Postup:


1. Cizrnu nasypeme do misky se studenou vodou, přikryjeme a necháme máčet asi 12 hodin. Cibuli nakrájíme na kostičky, podusíme ji na malém množství olivového oleje a odložíme stranou.


2. Na pánvi prohřejeme semínka fenyklu a koriandru, aby se uvolnilo jejich aroma. Poté je vložíme do hmoždíře, přidáme sůl a podrtíme.


3. Cizrnu necháme oschnout a společně s kořením ji rozmixujeme na pyré. Přidáme cibuli, prášek do pečiva a důkladně promícháme.


4. Na pánvi rozehřejeme větší množství oleje. Tvořítkem na zmrzlinu vytvarujeme z cizrnové směsi kuličky a obalíme je v sezamu. Smažíme dozlatova, po vyjmutí z oleje necháme okapat na papírovém ubrousku.


5. Pepř a kmín zlehka orestujeme, rozdrtíme v hmoždíři a přidáme kajenský pepř.


6. Sladké papriky opečeme na pánvi, následně oloupeme slupku a dužinu nakrájíme na menší kousky. Česnek nasekáme nadrobno. Chilli papričky podélně rozkrojíme, odstraníme semínka a nasekáme.


7. Vše vložíme do hmoždíře s trochou soli, cukru a rajčatové pasty. Směs třeme, dokud nezíská krémovou konzistenci.


8. Na závěr harrisu dochutíme citronovou šťávou a čerstvým koriandrem.


Postup krok za krokem:

falafel-step1
Cizrnu nasypeme do misky se studenou vodou, přikryjeme a necháme máčet asi 12 hodin. Cibuli nakrájíme na kostičky, podusíme ji na malém množství olivového oleje a odložíme stranou.
falafel-step-2
Na pánvi prohřejeme semínka fenyklu a koriandru, aby se uvolnilo jejich aroma. Poté je vložíme do hmoždíře, přidáme sůl a podrtíme.
falafel-step-3
Cizrnu necháme oschnout a společně s kořením ji rozmixujeme na pyré. Přidáme cibuli, prášek do pečiva a důkladně promícháme.
falafel-step-4

Necháme dvě hodiny vařit na mírném ohni a průběžně sbíráme pěnu. Zeleninu a houby nakrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vložíme je do vývaru.

harissa-step-1
Pepř a kmín zlehka orestujeme, rozdrtíme v hmoždíři a přidáme kajenský pepř.
harissa-step-2
Sladké papriky opečeme na pánvi, následně oloupeme slupku a dužinu nakrájíme na menší kousky. Česnek nasekáme nadrobno. Chilli papričky podélně rozkrojíme, odstraníme semínka a nasekáme.
harissa-step-3
Vše vložíme do hmoždíře s trochou soli, cukru a rajčatové pasty. Směs třeme, dokud nezíská krémovou konzistenci.
harissa-step-4
Na závěr harrisu dochutíme citronovou šťávou a čerstvým koriandrem.

Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Zelenina

Čerstvá zelenina