Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Jarní závitky s krevetami a vietnamským dresinkem

Jarní závitky s krevetami

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 50 minut

Ingredience:

Jarní závitky:

 
  • 200 g rýžového papíru (kulatého) - 20 ks
  • 300 g tygřích krevet 8/12 (mražených)
  • 300 g salátu ledového
  • 300 g mrkve
  • 200 g cibulky lahůdkové
  • 60 g Horeca Select Koriandru čerstvého
  • 60 g máty vietnamské, čerstvé  

Vietnamský dresink:

 
  • 30 g sójové omáčky Kikkoman
  • 90 g rybí omáčky Nuc mam hi
  • 300 g vody
  • 5 g chilli papriček, čerstvých
  • 5 g česneku čerstvého
  • 200 g limetky (na šťávu)
  • 120 g cukru třtinového
 

Cena za jednu porci: 32,43 Kč  

Postup:

Příprava krevet (cca 30 minut):

1. Krevety necháme pozvolna rozmrazit. Oloupeme ocasní část a očistíme od střívek. Hlavu odtrhneme a uchováme v tomto případě pro jiné použití. Očištěné ocasy krevet několikrát asi 0,5 cm od sebe nařízneme na vnitřním ohybu tak, aby se kreveta dala na prkně narovnat. Krevetu pak napíchneme na špejli tak, aby byla naprosto v rovině a plně natažená do délky. Takto připravené krevety pozvolna vaříme ve vodě (60 °C), aby nebyly tvrdé a suché, a to asi 2 minuty. Pak je i se špejlí vyjmeme a rychle zchladíme namočením do ledové vody. Po vychladnutí krevetu opatrně stáhneme ze špejle, osušíme utěrkou.


Příprava zeleniny (cca 3 minuty):

1. Čerstvou, omytou a očištěnou jarní cibulovou nať, ledový salát a mrkev nakrájíme na 9 cm dlouhé nudličky. Mátu (otrháme od stonku) spolu s koriandrem (ponecháme na stonku) omyjeme.


Příprava rýžového papíru a závitku (cca 30 minut):

1. Papír namočíme na 4–5 vteřin do studené vody hrubší stranou vzhůru, po změknutí ho přeložíme z vody na utěrku, na spodní třetinu rýžového kola doprostřed, vodorovně navrstvíme na délku max. 10 cm připravené suroviny. Postupujeme od krevety, salátu, cibulové natě, mrkve až po nekrájené bylinky. Spodní část rýžového kola přehneme pevněji doprostřed přes náplň a lehce utáhneme směrem k sobě. Kraje s rohem ohneme k sobě doprostřed přes váleček a ten pak směrem nahoru zarolujeme v jarní závitek. Pracujeme postupně, aby těsto nebylo příliš mokré. Namočený papír by pak nelepil, nedal by se uzavřít a náplň by klouzala ven. Přiliš suché těsto by bylo neohybatelné či tvrdé na skus. Tento úkon je třeba trochu procvičit, ale pak je to velice snadné.


Příprava vietnamského dresinku (cca 10 minut):

1. Do nádoby vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky včetně semínek, oloupaný, nastrouhaný česnek, cukr, limetkovou šťávu, sójovou a rybí omáčku. Vše promícháme a přelijeme vodou o teplotě 50 °C. Tato teplota vody způsobí, že kousky chilli papriček a česneku v dresinku plavou, neklesnou ke dnu a chutě se přitom příjemně spojí a rozvinou.


Servírování:

Rolky můžeme překrojit na polovinu. Závitky servírujeme na obdélníkový talíř, jako doplněk podáváme v mističce vietnamský dresink.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Zelenina

Čerstvá zelenina