Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Úprava ústřic– s rukolovým pestem, šalotkou a parmazánovou krustou

Ústřice

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★☆☆☆☆
Čas přípravy: 25 minut

Ingredience:

 
  • 2000 g Ústřice Fin De Claire N°1
  • Pesto:

     
    • 100 g Horeca Select rukola čerstvá
    • 20 g česnek čerstvý, jednostroužkový
    • 10 g ořechy piniové
    • 20 g sýr Pecorino
    • 1 g sůl kamenná
    • 50 g olej olivový extra panenský

    Šalotka:

     
    • 75 g šalotka banánová
    • 40 g citron (na šťávu)
    • 50 g olej olivový extra panenský

    Krusta:

     
    • 70 g Horeca Select parmazán strouhaný
    • 70 g máslo 82%
    • 25 g cibule bílá
    • 40 g strouhanka z bílého pečiva
    • 20 g Horeca Select petržel listová

    Solný podstavec:

     
    • 500 g sůl kamenná
    • 100 g vaječné bílky pasterizované


    Orientační cena za porci: 61,93 Kč

Postup:

Příprava pesta (cca 5 minut):

1. Do vyšší úzké nádoby vložíme omytou rukolu, překrájený oloupaný česnek, piniové oříšky, olivový olej a nastrouhaný sýr. Tyčovým mixérem vymixujeme hladké pyré, které ochutíme solí.

Otevírání ústřic (cca 15 minut):

1. Ústřicovým nožem otevřeme ústřice, tělo ústřice odkrojíme od zámků ve schránce a obrátíme ji. Případné odštípnuté kousky schránky očistíme štětečkem.

Servírování:

1. Na tělo ústřice vložíme pesto, které zapečeme pod salamandrem nebo pistolí na crème brûlée.


Příprava šalotky(cca 5 minut):

1. Oloupanou šalotku nakrájíme najemno a v misce promícháme s citronovou šťávou a olivovým olejem.


Příprava krusty (cca 10 minut):

1. Oloupanou cibuli rozmixujeme na jemné pyré a přeložíme do misky s prosátou strouhankou, strouhaným parmazánem, měkkým máslem a najemno překrájenou petrželí.

2. Vše zpracujeme v pevnou hmotu, kterou vytvarujeme do hranolu o velikosti řezu 2 × 4 cm, zabalíme do potravinové fólie a necháme ztuhnout v chladničce.

3. Před servírováním okrajujeme plátky 5 mm vysoké, přeložíme je na otevřené ústřice a zapečeme pod salamandrem nebo pistolí na crème brûlée.


Příprava podstavce (cca 3 minuty)

1. V misce našleháme sůl s bílky a ze směsi vytvarujeme lžící noky, na které při servírování přeložíme zapečené ústřice.


Servírování

1. Na studený talíř přeložíme lžící vytvarovaný nok ze slané hmoty.

2. Na otevřenou, odříznutou a štětečkem očištěnou ústřici položíme plátek parmazánové krusty.

3.Takto připravenou ústřici zapečeme pod salamandrem dozlatova a poté ji přeložíme na připravený podstavec.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Ryby a mořské plody

Ryby a mořské plody