Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Borůvkový dort se šlehačkou

Borůvkový dort se šlehačkou

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 2 dny

Ingredience:

Korpus:

 
  • 160 g polohrubé mouky
  • 160 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 1 citron na kůru
  • vanilínový cukr

Krém:

 
  • 250 ml polotučného mléka
  • 20 g pudinkového prášku
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g másla (82%)

Želé:

 
  • 500 g mražených borůvek
  • 250 ml vody
  • 8 plátků želatiny
  • 150 g cukru krupice

Dozdobení:

 
  • 200 ml smetany (33%)

Postup:

1. Nejprve oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme do pěny společně s 1/3 cukru, vanilínovým cukrem a citronovou kůrou. Z bílků vyšleháme pevný sníh, lehce ho smícháme se žloutky a následně s moukou.

2. Piškotovou hmotu přeložíme cukrářskou kartou nebo stěrkou do dortové formy s odnímatelným ráfkem, rovnoměrně ji rozetřeme a poté formu vložíme do předem předehřáté trouby na 165°C.

3. Korpus pečeme cca 25 minut. Propečenost dortu pravidelně kontrolujeme vpichem špejle do jeho středu (po vyjmutí z korpusu je špejle suchá). Po upečení necháme dort vychladnout. Poté špičkou nože obkrojíme hranu dortu a následně odepneme boční stěnu dortové formy (ráfek).

4. Z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který za stálého míchání vychladíme. Poté do něj po částech vmícháme kousky měkkého másla, čímž vznikne hladký krém.

5. Korpus dortu rozkrojíme na dvě poloviny. Krém si rozdělíme na dvě části. Větší část krému rovnoměrně rozetřeme po spodní části korpusu a druhou polovinou korpusu krém přiklopíme.

6. Oddělenou částí krému omažeme boční stranu dortu a jeho povrch. Poté nasadíme na dort boční ráfek a utáhneme svorkou. Špičkou nože zacelíme malé otvory kolem ráfku a dort necháme v lednici do ztuhnutí krému.

7. Ve vodě necháme nabobtnat želatinu (cca 10 minut) a mezitím pravidelně rozprostřeme mražené borůvky na povrch dortu. Asi 50 g borůvek smícháme s vodou, kterou zahřejeme a rozpustíme v ní nabobtnanou želatinu, čímž se voda obarví. Pak ji necháme zchladnout na teplotu těla a poté želatinou (např. naběračkou) zalijeme borůvky.

8. Po zalití dort opět vložíme do lednice a servírujeme nejlépe druhý den, kdy želatina "dozraje". Kulatý dort krájíme na 12 nebo 16 porcí, které při servírování doplníme ušlehanou šlehačkou.


Náš tip: Dort při servírování krájíme dlouhým, ostrým nožem pravidelně po každém řezu namočeném v horké vodě a utřeným ubrouskem – řez je pak hladký a čistý.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce