Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Bratislavské rohlíčky

Bratislavské rohlíčky

Počet porcí: 4-10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 120 minut

Ingredience:

 
  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 g másla
  • 100 ml mléka
  • 2 žloutky (do těsta)
  • 2 žloutky na potření
  • 60 g cukru
  • 40 g droždí
  • 5 g soli
  • cukr moučka (na poprášení)

Maková náplň:

 
  • 300 g mletého máku
  • 120 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžíce rumu
  • kůra z 1 citronu

Postup:

1. Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Potom kvásek přimícháme do směsi hladké a polohrubé mouky, přidáme zbylý cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a sůl.

2. Ze surovin vypracujeme hladké těsto. Vypracované těsto necháme minimálně hodinu kynout a mezitím si připravíme makovou náplň.

3. Do máku vmícháme cukr, oba vanilkové cukry a nastrouhanou citronovou kůru.

4. Směs přelijeme horkou vodou s rumem a necháme nasáknout (horké vody by mělo být asi o polovinu méně než makové směsi).

5. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále a rádélkem rozkrájíme na obdélníčky.

6. Do každého obdélníčku vložíme váleček z makové náplně. Vytvarujeme rohlíčky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.

7. Rohlíčky potřeme rozšlehanými žloutky a dáme péct na 12–15 minut do trouby vyhřáté na 180–200 °C.

8. Hotové rohlíčky na závěr lehce pocukrujeme.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce