Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Čokoládová pěna s exotickým ovocem

Čokoládová pěna s exotickým ovocem

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

Čokoládová pěna:

 
  • 100 g čokolády (72 %)
  • 200 ml smetany (33 %)
  • 100 g pasterizovaných žloutků
  • 60 g vanilinového cukru
  • 50 g pasterizovaných bílků
  • 1 g plátkové želatiny

Piškotový plát:

 
  • 100 g vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa

Ovocný salát:

 
  • 100 g physalis (mochyně)
  • 200 g pitahaye červené
  • 150 g čerstvých fíků
  • 250 g manga

Marináda:

 
  • 75 ml likéru Cointreau
  • 75 g cukru krupice
  • 0,2 g čerstvého vanilkového lusku
  • 75 ml vody

Omáčka:

 
  • 100 g marakuje (mučenky jedlé)
  • 40 ml bílého suchého vína
  • 60 g cukru krupice

Dekorace:

 
  • 100 g mascarpone
  • 40 g moučkového cukru
  • 20 g máty peprná

Postup:

Příprava korpusu:

1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky s ⅓ dávky cukru vyšleháme do pěny, z bílků a ⅔ cukru vyšleháme pevný sníh.

2. Pěnu a sníh lehce smícháme, zasypeme moukou s kakaem a opatrně promícháme. Hotovou hmotu přeložíme na pečicí papír a rozetřeme ji do tvaru obdélníku do výšky cca 5 mm.

3. Poté papír s hmotou přetáhneme na pečicí plech, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C, následně teplotu snížíme na 180 °C a pečeme asi 10 minut.

Poznámka: Korpus nesmí být vysušený. Po upečení necháme korpus vychladnout a mezitím si můžeme připravit domácí pěnu.


Příprava pěny:

1. Pasterizované žloutky a bílky vyšleháme na páře s vanilinovým cukrem do pěny a necháme zchladnout. Plátkovou želatinu zalijeme trochou vody, necháme nabobtnat a pak zahříváme, dokud se nerozpustí.

2. Čokoládu rozpustíme v misce na páře, vmícháme ji do ušlehaných vajec, přidáme rozpuštěnou želatinu a nakonec lehce vmícháme ušlehanou pevnou šlehačku.

3. Vychladlý korpus obrátíme a odstraníme pečicí papír. Položíme ho na čistý cukrářský papír, posadíme na něj obdélníkový ráfek a vnitřní stěny ráfku vyložíme pásky z cukrářského papíru (stěny potřeme vodou, papír se lépe přichytí na stěny).

4. Do takto připravené formy nalijeme pěnu a necháme v chladničce ztuhnout cca 30 minut.


Příprava ovoce a marinády:

1. Z vody, cukru a vanilky svaříme sirup, který po zchladnutí dochutíme likérem Cointreau.

2. Čerstvé, dobře zralé ovoce omyjeme, nakrájíme na plátky a vložíme do připravené marinády, kde je necháme asi 5 minut marinovat.


Příprava omáčky a ozdoby:

1. Marakuju rozpůlíme a vydlabeme dužninu, kterou ochutíme cukrem a bílým vínem.

2. Mascarpone vyšleháme s cukrem a vložíme do cukrářského sáčku s trubičkou.


Servírování:

1. Z vychladlého korpusu s pěnou nakrájíme nožem namočeným v horké vodě řezy, na které cukrářským sáčkem nastříkáme ušlehané mascarpone a dozdobíme rozevřeným physalisem.

2. Do prostoru talíře naaranžujeme marinované čerstvé ovoce, lžičkou kápneme omáčku a doplníme snítkou máty.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce