Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Kokosky

Kokosky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 4 hodiny

Ingredience:

Hmota na kokosky:

 
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g vaječných bílků
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g cukru krupice

Linecká kolečka:

 
  • 300 g výběrové hladké mouky
  • 200 g máslo (82 %)
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g citronu (na kůru)
  • 40 g žloutků
  • 0,2 g vanilkového lusku

Krém a čokoláda:

 
  • 400 g hořké čokolády (52 %) (na namáčení)
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g másla (82 %)
  • 200 g rybízové marmelády
  • 30 g kakaa

Postup:

Příprava hmoty a pečení kokosek:

1. Bílky šleháme s krupicovým cukrem do hladké konzistence, zasypeme směsí kokosu s moučkovým cukrem a nádobu vložíme do vodní lázně.

2. V lázni ji za stálého šlehání nahříváme do horka. Pak hmotu odstavíme z vodní lázně a dále mícháme do zchladnutí.

3. Vychladlou hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou a stříkáme na pečicí papír hrudky o průměru 2 cm.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C do růžové barvy. Zda jsou kokosky upečené, zjistíme tak, že se snadno odlepí od pečicího papíru.


Příprava lineckého těsta:

1. Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je do kotle nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru citronu.

2. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na rychlost 1 vláčné těsto.

3. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na 4 díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.


Tvarování a pečení:

1. Jednotlivé díly těsta válečkem vyválíme na plát o výšce 3 mm. Při vyvalování průběžně těsto podsypáváme hladkou moukou, při otočení z těsta přebytečnou mouku odstraníme štětcem nebo smetáčkem na mouku.

2. Vypichovací tvořítko o ø 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, pak vypíchneme z vyváleného těsta kolečko, které přendáme na plech s pečicím papírem.

3. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C do světle narůžovělé barvy, cca 8 minut.


Dohotovení kokosek:

1. Krém na slepení si připravíme tak, že v míse metlou vymícháme měkké máslo s moučkovým cukrem a kakaem do krémovité konzistence. Krémem naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou s malým otvorem.

2. Na upečená linecká kolečka stříkáme po obvodu krém, do jehož středu lžičkou nebo jiným cukrářským sáčkem vkládáme rybízovou marmeládu.

3. Upečené kokosky přiložíme na připravená kolečka a mírně přitiskneme, aby se přilepily.

4. Ve vodní lázni nahřejeme čokoládu, uchopíme slepené kokosky a opatrně je ponoříme do čokolády do výšky lineckého kolečka.

5. Pohybem zápěstí odkápneme přebytečnou čokoládu a kokosku odložíme na odkapávací mřížku. Po chvilce ji přeložíme na pečicí papír, kde ji necháme zchladnout.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce