Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Košíčky s ořechovou náplní

Košíčky s ořechovou náplní

Počet porcí: cca 75 kusů
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 120 minut

Ingredience:

Těsto:

 
  • 450 g výběrové hladké mouky
  • 300 g másla (82%)
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g citronu (na kůru)
  • 1 vejce (50 g)
  • 25 g žloutku
  • vanilkový lusk

Ořechová náplň:

 
  • 250 g vlašských ořechů (jádra)
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g dětských piškotů
  • 150 ml mléka (1,5%)
  • 200 ml vody

Na namáčení:

 
  • 400 g hořké čokolády (52%)
  • 100 g bílé čokolády

Postup:

Příprava těsta:

1. Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu.

2. Ze směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji vláčné těsto. Poté těsto rozdělíme na díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.


Tvarování a pečení:

1. Z jednotlivých dílů těsta vyválíme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme ho na malé dílky, které pravidelně prsty vmačkáme na stěny košíčku.

2. Košíčky pečeme na plechu v troubě předehřáté na 165 °C do narůžovělé barvy asi 10 minut.


Příprava náplně:

1. V kastrůlku svaříme cukr s vodou na sirup. Ořechy nameleme najemno, piškoty válečkem rozdrtíme na malé kousky.

2. V hrnci přivedeme k varu mléko, přidáme mleté ořechy, piškotové drobečky a důkladně promícháme. Náplň necháme vychladnout a vložíme ji do jednorázového cukrářského sáčku.


Plnění a zdobení:

1. Vychladlé košíčky naplníme ořechovou náplní pomocí cukrářského sáčku a necháme v chladničce zatuhnout.

2. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, vychladlé košíčky obrátíme dnem vzhůru a ponoříme do čokolády. Krouživým pohybem zápěstí přebytečnou čokoládu odkápneme.

3. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a čajovou lžičkou ji vložíme do kornoutku, který jsme si připravili z pečicího papíru. Konzistence je hustě tekoucí. Košíčky vyrovnáme na plech a nepravidelně na ně naneseme tenké linky bílé čokolády.


Poznámka: Další recepty naleznete v knize Kulinářská inspirace, jejímž autorem je šéfkuchař MAKRO Petr Stádník. Kuchařka je v prodeji exkluzivně na pobočkách MAKRO.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce