Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Linecké koláčky v marcipánu

Linecké koláčky v marcipánu

Počet porcí: cca 75 kusů
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

Na těsto:

 
  • 450 g výběrové hladké mouky
  • 300 g másla (82%)
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g hladké mouky (na vyválení těsta)
  • 1 vejce (50 g)
  • 50 g citronu (na kůru)
  • 25 g žloutku
  • vanilkový cukr

Na náplň:

 
  • 200 g rybízové marmelády

Na obalení a slepování:

 
  • 750 g marcipánu
  • 50 g rybízové marmelády
  • 50 g moučkového cukru

Postup:

Příprava těsta:

1. Sypké suroviny smícháme a vysypeme je do mísy nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu.

2. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji vláčné těsto. Jakmile je propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.


Tvarování a pečení:

1. Jednotlivé díly těsta vyválíme na plát o výšce 3 mm. Při vyvalování těsto průběžně podsýpáme hladkou moukou, při otočení z těsta přebytečnou mouku odstraníme štětcem nebo smetáčkem na mouku.

2. Vypichovací tvořítko o průměru 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, poté vypíchneme kolečka z těsta a přemístíme je na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C do světle narůžovělé barvy asi 8 minut.


Dohotovení:

1. Rybízovou marmeládu propasírujeme přes cedník, aby byla hladká. Upečená vychladlá kolečka poté marmeládou slepíme.

2. Marcipán vyválíme na tenký plát (2 mm) a přitom ho podsypáváme moučkovým cukrem. Vypichovacím kolečkem dvojnásobného průměru vypíchneme marcipán a slepená linecká kolečka jím obalíme.

3. Nakonec štětcem namočeným v marmeládě dekorujeme vrchní část cukroví.


Poznámka: Další recepty naleznete v knize Kulinářská inspirace, jejímž autorem je šéfkuchař MAKRO Petr Stádník. Kuchařka je v prodeji exkluzivně na pobočkách MAKRO.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce