Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Panna cotta s hruškami a karamelovou omáčkou

Panna cotta s hruškami a karamelovou omáčkou

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

Panna cotta:

 
  • 1 000 ml smetany (33 %)
  • 150 g světlého třtinového cukru
  • 15 g plátkové želatiny
  • 0,2 g čerstvého vanilkového lusku

Hrušky:

 
  • 200 g kompotovaných hrušek
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1 g celé skořice
  • 1 g hřebíčku

Karamelová omáčka:

 
  • 500 ml smetany (33 %)
  • 100 g cukru krystalu
  • 0,2 g čerstvého vanilkového lusku

Hruškové želé:

 
  • 300 ml šťávy z hruškového kompotu
  • 50 g citronu (na šťávu)
  • 5 g plátkové želatiny

Doplněk:

 
  • 10 g jedlých anýzových květů

Postup:

Příprava panna cotty:

1. Vanilkový lusk podélně nakrojíme a nožem vyjmeme semínka. Plátkovou želatinu namočíme do studené vody, kde po krátké době nabobtná.

2. Do kastrůlku nalijeme smetanu, přidáme cukr, zrníčka vanilky a krátce povaříme.

3. Kastrůlek sundáme z příkonu tepla, přidáme nabobtnalou, lehce vymačkanou želatinu a mícháme do úplného rozpuštění želatiny.

4. Takto připravenou panna cottu nalijeme do připravených skleniček a necháme pozvolna ztuhnout. Pak ji asi na 30 minut uložíme do chladničky.


Příprava karamelové omáčky:

1. Do kastrůlku nasypeme cukr a pozvolna zahříváme. Vlivem teploty se cukr mění na karamel.

2. Je-li třeba, občas karamel zamícháme. Jakmile má karamel lehce zlatavou barvu, zalijeme ho smetanou a přidáme část prázdného vanilkového lusku. Působením studené smetany karamel ztuhne, proto musíme pokračovat v zahřívání a kousky karamelu rozvařit.

3. Omáčku necháme vychladnout a uložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Vychlazenou omáčku přecedíme a při servírování metličkou napěníme.


Příprava hruškového želé:

1. Plátky želatiny necháme nabobtnat ve studené vodě.

2. Šťávu z kompotu přecedíme přes jemný cedník a přivedeme k varu. Ihned poté do ní vložíme nabobtnalou, lehce vymačkanou želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí.

3. Šťávu dochutíme citronovou šťávou a nalijeme do formy, kterou jsme vyložili potravinovou fólií. Po jejím ztuhnutí vznikne želé, které nakrájíme na pravidelné obdélníky.


Příprava hrušek:

1. Kompotované hrušky rozkrájíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřinec a i s částí šťávy dáme do kastrůlku. Přidáme koření, bílé víno a přivedeme k varu.

2. Takto ochucené hrušky necháme vychladnout, marinujeme v chladničce asi 60 minut.


Servírování:

1. Na levou stranu talíře postavíme skleničku s vychlazenou panna cottou, do středové části přeložíme hruškové želé a na pravou stranu aranžujeme čtvrtky marinovaných hrušek.

2. Před skleničku zdobně naservírujeme karamelovou omáčku. Dezert doplníme jedlými květy.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce