Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Rybízové mascarpone s mandlovým griliášem

Rybízové mascarpone s mandlovým griliášem

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 90 minut

Ingredience:

Čokoládové brownies s mandlemi:

 
  • 60 g čokolády (70 %)
  • 55 g másla (82 %)
  • 170 g vajec
  • 55 g cukru krupice
  • 30 g hladké mouky
  • 5 g krášku do pečiva
  • 30 g loupaných mandlí

Rybízové mascarpone:

 
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany (33 %)
  • 90 g cukru krupice
  • 60 g pasterovaných žloutků
  • 30 ml likéru Amaretto
  • 0,2 g vanilkového lusku

Mandlový griliáš:

 
  • 80 g loupaných mandlí
  • 50 g cukru krupice

Rybízové želé:

 
  • 200 g čerstvého rybízu
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g plátkové želatiny
  • 50 ml polosladkého růžového vína

Dekorace:

 
  • 100 g čerstvého červeného rybízu

Postup:

Příprava brownies:

1. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a nahrubo nasekané mandle. Čokoládu rozpustíme s máslem. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr a opět vyšleháme. Opatrně vmícháme rozpuštěnou čokoládu, pak přidáme směs mouky a prášku a znovu vymícháme.

2. Vzniklou hmotu rozetřeme do výšky 8 mm na pečicí papír, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C. Hotové brownies jsou na povrchu upečené, uvnitř vlhké a hutné. Ke zjištění použijeme špejli, na které by při správně upečeném korpusu měly ulpívat drobečky.

3. Délka pečení závisí na výšce pečené hmoty. Po upečení plát necháme na stole vychladnout, papír zespodu zvlhne. Následně plát otočíme a papír snadno stáhneme z korpusu.

4. Korpus přendáme na čistý pečicí papír a vykrojíme z něj obdélník, který přesně kopíruje formu, ve které budeme dezert připravovat.


Rybízové mascarpone:

1. Do kotlíku vložíme mascarpone, amaretto, pasterované žloutky, cukr, zrnka čerstvé vanilky a vyšleháme do husté konzistence. Nakonec vmícháme šťávu z čerstvého rybízu.

2. Formu vypláchneme studenou vodou a vyložíme potravinovou fólií. Do formy pomocí cukrářského sáčku naneseme ochucené mascarpone, 1/2 cm od vrchní hrany formy. Lehkým poklepáváním formy o stůl obsah setřeseme, aby uvnitř nezůstaly vzduchové bubliny.

3. Na mascarpone položíme ukrojený plát brownies o velikosti formy a mírně přitlačíme. Takto naplněnou formu uzavřeme potravinovou fólií a vložíme do chladničky asi na 3 hodiny.

4. Poté formu vyndáme na pracovní desku dnem vzhůru a opatrně odstraníme formu i fólii. Na povrch dezertu cukrářskou kartou ozdobně naneseme ušlehanou šlehačku. Dezert krájíme hladkým cukrářským nožem, který průběžně namáčíme ve studené vodě.


Mandlový griliáš:

1. Pánev s cukrem pozvolna zahříváme. Působením tepla cukr zkaramelizuje do nazlátlé barvy. Poté do něj vmícháme loupané mandle, obsah pánve vyjmeme na silikonovou podložku nebo na pečicí papír s olejem a necháme vychladnout.

3. Poté karamel s mandlemi vložíme do silnějšího igelitového sáčku a paličkou na maso vše roztlučeme na malé kousky - griliáš.


Rybízové želé:

1. Z čerstvého rybízu v odšťavňovači prolisujeme šťávu. Do části namočíme plátky želetiny, aby nabobtnala. Druhou část ochutíme cukrem a přivedeme k varu.

2. Z povrchu sebereme pěnu a přidáme namočenou želatinu, která se teplem rozpustí. Tekutinu nalijeme do připravené formy vyložené potravinovou fólií asi do výšky 1 cm a necháme zatuhnout. Poté z želé krájíme pravidelné kostky a dekorujeme s nimi dezert.


Servírování:

1. Na studený talíř položíme řez rybízového mascarpone, rovnoběžně s čelním řezem naaranžujeme mandlový griliáš do tvaru obdélníku, dezert doplníme čerstvým rybízem a kostkou rybízového želé.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce