Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Trhanec

Trhanec

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 40 minut

Ingredience:

 
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka (1,5 %)
  • 500 g vajec
  • 300 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany (33 %)
  • 150 g másla (na opékání)
  • 80 g tuku (na vymazání plechu)
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g rozinek
  • 50 g citronu (na kůru)
  • 30 g lučního medu
  • 10 g kamenné soli
  • 0,02 g čerstvého vanilkového lusku
 
  • 50 g moučkového cukru (na posypání)
  • 20 g čerstvé máty

Postup:

Příprava těsta:

1. Pekáček na pečení vymažeme tukem a vysypeme moukou (pekáček musí mít rovné a pevné dno). Oddělíme si žloutky od bílků.

2. V misce rozmícháme mléko se žloutky, polohrubou moukou a citronovou kůrou.

3. Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh a opatrně ho pomocí metly smícháme se žloutky. Vzniklou nadýchanou pěnovou hmotu pravidelně rozprostřeme do pekáčku, aby všude byla stejná vrstva.

4. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Po upečení korpus roztrháme na kusy, které opečeme na másle ze všech stran dokřupava.


Zakysaná smetana a servírování:

1. Ušlehanou pevnou šlehačku metlou lehce vmícháme do zakysané smetany ochucené čersvou vanilkou a medem.

2. Na levou stranu talíře aranžujeme kousky trhance, na pravou stranu servírujeme ochucenou zlehčenou zakysanou smetanu. Dezert doplníme snítkou čerstvé máty.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce