Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Tvarohovo-jablková žemlovka

Tvarohovo-jablková žemlovka

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 120 minut

Ingredience:

Tvarohová náplň:

 
  • 500 g měkkého tučného tvarohu
  • 100 g vaječných žloutků
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g citronu (na kůru)
  • 30 g rozinek
  • 30 g vanilinového cukru
  • 0,5 g kamenné soli

Jablečná náplň:

 
  • 1 000 g červených jablek
  • 1 200 g housky či žemle
  • 900 ml mléka (1,5 %)
  • 250 g cukru krupice
  • 200 g vajec
  • 200 g másla (82 %)
  • 50 g citronu (na šťávu)
  • 30 g rozinek
  • 30 g vanilinového cukru
  • 1,5 g kamenné soli
  • 1 g mleté skořice

Doplněk:

 
  • 500 g červených jablek
  • 100 g másla (na vymazání formy)
  • 100 g másla (na pokapání jablečné náplně)
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g citronu (na ochucení jablek)
  • 30 g cukru krupice

Postup:

Příprava tvarohové náplně:

1. Rozinky vložíme do cedníku, přelijeme je horkou vodou a necháme okapat.

2. V misce nebo kotlíku vymícháme dohladka měkký tvaroh s cukrem, vanilinovým cukrem, žloutky, citronovou kůrou a solí. Poté vmícháme spařené rozinky.


Příprava jablečné náplně:

1. Rozinky vložíme do cedníku, přelijeme je horkou vodou a necháme okapat.

2. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky asi 3 mm silné, vložíme je do misky, ochutíme mletou skořicí, cukrem, vanilinovým cukrem, citronovou šťávou a opatrně krátce promícháme. Poté vmícháme spařené rozinky.


Příprava žemlovky:

1. V misce rozmícháme vejce s mlékem, a mírně ochutíme solí i cukrem.

2. Gastronádobu nebo pekáč vytřeme máslem. Žemli nakrájíme na plátky asi 5 mm silné, postupně je vlhčíme ochuceným mlékem s vejci a klademe vedle sebe na dno pekáče.

3. Navrstvíme 2 vrstvy a rukou stlačíme, aby se při pečení dobře spojily.

4. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřeme po celé ploše tak, aby výška náplně byla všude stejná. Na tvarohovou náplň opět rozložíme 1 vrstvu zvlhčených plátků žemle.

5. Ochucená jablka také pravidelně rozprostřeme po celé ploše pekáče. Jablka pokapeme rozpuštěným máslem a na ně přeložíme poslední vrstvu navlhčené žemle.

6. Zbývající zálivku nalijeme na žemlovku a opět rukou stlačíme.


Pečení žemlovky:

1. Pekáč s žemlovkou vložíme do předem ohřátého konvektomatu nebo trouby, pečeme na 165 °C cca 45 minut. Vrchní vrstva musí být upečená dokřupava a dozlatova.

2. Po upečení necháme žemlovku zchladnout, poté ji nakrájíme na pravidelné porce, které před servírováním rozpékáme.


Servírování:

1. Omytá jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na 2 mm tenké plátky, které ochutíme citronovou šťávou s cukrem.

2. Rozpečenou porci žemlovky přeložíme na střed teplého talíře, posypeme moučkovým cukrem a doplníme plátky ochucených jablek.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce