Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Citronové kuře

Citronové kuře

Počet porcí: 6
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 90 minut

Ingredience:

 
  • 1,5 kukuřičného pularda (zhruba 1500 g masa)
  • 6 lžic olivového oleje
  • ½ svazku citronového tymiánu
  • ½ svazku rozmarýnu
  • 3 bio citrony
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1–2 červené chilli papričky
  • 1 lžíce medu
  • ½ šálku zelených oliv s peckami
  • sůl

Postup:

1. Nejprve připravíme marinádu – omyjeme bylinky, z několika snítek odrhneme lístky a nasekáme je. Z jednoho citronu ostrouháme kůru a vymačkáme asi tři lžíce šťávy.

2. Pepř rozdrtíme v hmoždíři, chilli papričky zbavené zrnek najemno nasekáme a česnek nakrájíme na tenké plátky. Bylinky smícháme s citronovou kůrou, pepřem, papričkami, česnekem, lžičkou soli, citronovou šťávou, medem a 3 lžícemi olivového oleje.

3. Kuřata rozdělíme na čtvrtky a položíme je kůží nahoru do hlubokého pekáče. Opatrně zvedneme kůži, vložíme pod ni snítky bylinek. Část připravené marinády vetřeme společně s bylinkami a zbytkem směsi potřeme povrch kuřecích čtvrtek.

4. Maso zakryjeme potravinovou fólií a uložíme na 2–3 hodiny do chladu. Po vyjmutí z chladničky a sejmutí fólie pokapeme kuře olivovým olejem, mírně osolíme a lehce postrouháme citronovou kůrou. Na povrch masa naklademe tenké plátky ze dvou citronů.

5. V horkovzdušné troubě předehřáté na 180 °C (v elektrické na 200 °C) pečeme hodinu za průběžného polévání výpekem.

6. Na posledních 10 minut pečení přidáme olivy a při podávání ozdobíme zbylým tymiánem a rozmarýnem.


Postup krok za krokem:

citronové kuře-postup-1

Kuřata rozdělíme na čtvrtky a položíme je kůží nahoru do hlubokého pekáče. Opatrně zvedneme kůži, vložíme pod ni snítky bylinek.

citronové kuře-postup-2

Část připravené marinády vetřeme společně s bylinkami a zbytkem směsi potřeme povrch kuřecích čtvrtek.

citronové kuře-postup-3

Maso zakryjeme potravinovou fólií a uložíme na 2–3 hodiny do chladu. Po vyjmutí z chladničky a sejmutí fólie pokapeme kuře olivovým olejem, mírně osolíme a lehce postrouháme citronovou kůrou.

citronové kuře-postup-4

Na povrch masa naklademe tenké plátky ze dvou citronů.

citronové kuře-postup-5

V horkovzdušné troubě předehřáté na 180 °C (v elektrické na 200 °C) pečeme hodinu za průběžného polévání výpekem.

citronové kuře-postup-6

Na posledních 10 minut pečení přidáme olivy a při podávání ozdobíme zbylým tymiánem a rozmarýnem. Stáhnout recept v PDF.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež