Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Kuřecí prsa na červeném víně

Kuřecí prsa na červeném víně

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 45 minut

Ingredience:

Maso:

 
  • 2 000 g kuřecích prsou
  • 100 g másla (82 %)
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 15 g kamenné soli

Šťáva:

 
  • 100 ml červeného suchého vína
  • 100 ml kuřecího demi-glace
  • 150 g šalotky
  • 150 g anglické slaniny
  • 100 g másla (82 %)
  • 20 g listové petržele
  • 15 g rajčatového protlaku
  • 10 g kamenné soli

Houby:

 
  • 1 000 g čerstvých hub
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 15 g kamenné soli
  • 10 g čerstvého tymiánu

Postup:

Příprava masa:

1. Kuřecí prso potřeme olejem a opékáme na pánvi kůží dolů dokud nebude opečené dokřupava. Poté ho obrátíme, přidáme máslo, které osolíme, a lžící přeléváme maso máslem ze všech stran.

2. Maso vyjmeme a dopečeme v troubě předehřáté na 150 °C cca 6 minut. Maso poté necháme odležet na teplém místě (v troubě či holdomatu při teplotě cca 60 °C).


Příprava šťávy:

1. Oloupanou šalotku a slaninu nakrájíme na jemné nudličky, cca 3 mm silné. Ze šalotky je nutné odkrojit kořeny, protože by dodaly pokrmu hořkost.

2. Ve výpeku orestujeme slaninu, přidáme šalotku a orestujeme dosklovata. Přidáme protlak, krátce ho orestujeme, zalijeme červeným vínem, přidáme demi glace, osolíme a povaříme.

3. Nakonec šťávu zjemníme máslem a chuť zvýrazníme nakrájenou listovou petrželí.


Příprava hub:

1. Očištěné houby pomalu opečeme na oleji dozlatova. Přidáme máslo, sůl, snítku tymiánu, zalijeme kuřecím vývarem a tekutinu zredukujeme (odvaříme) na minimum.


Servírování:

1. Na teplý talíř servírujeme šťávu se šalotkou, na ni položíme šikmo nakrájené kuřecí prsíčko.

2. Ke kuřeti naaranžujeme opečené houby. Pokrm doplníme snítkou petržele.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež