Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená husa s brambory nakyselo

Pečená husa s brambory nakyselo

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2,5 hodiny

Ingredience:

Maso a šťáva:

 
  • 4 000 g husy
  • výpek z husy
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 40 g hladké mouky
  • 30 g kamenné soli
  • 1 g celého kmínu

Brambory nakyselo":

 
  • 2 000 g brambor (varný typ B)
  • 500 g sterilovaného zelí
  • 150 g anglické slaniny
  • 20 g cukru krupice
  • 20 g kamenné soli
  • 15 g listové petržele
  • husí sádlo z pečení

Postup:

Příprava masa:

1. Nejdříve husu důkladně očistíme a omyjeme. Poté ji osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. Mírně ji podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme na 165 °C cca 90 minut.

2. Během pečení husu podléváme vodou a přeléváme výpekem. Přebytečné sádlo odebíráme. Jakmile je husa měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže na huse zlatavá a křupavá.

3. Pečenou husu vyjmeme do čisté gastronádoby, výpek slijeme do pánve a vyrestujeme ho na tuk. Poté snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme do tmavě zlaté barvy, zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut. Poté šťávu přecedíme a dochutíme solí.

4. Husu po vychladnutí porcujeme a částečně vykosťujeme. Při servírování ji rozpékáme pod grilem dokřupava a do prohřátí masa. Na porci vždy dáváme část prsa a stehna.


Brambory nakyselo:

1. Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme. Anglickou slaninu nakrájíme na silnější nudličky. Sterilované zelí odcedíme, prohřejeme a dle potřeby dochutíme cukrem.

2. Na pánvi rozehřejeme husí sádlo a orestujeme na něm brambory, které ochutíme solí. Následně přidáme teplé zelí, rozpečenou anglickou slaninu a vše promícháme.


Servírování:

1. Na teplý talíř k levé straně naaranžujeme brambory nakyselo doplněné snítkou petržele, k pravé straně servírujeme část husího stehna a řezy z husích prsou, které podlijeme šťávou.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež