Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená husa se staročeskými zelníky a červeným zelím

Pečená husa se staročeskými zelníky a červeným zelím

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 

Maso:

 
  • 2 500 g husy 
  • 20 g soli 
  • 0,5 g drceného kmínu


Šťáva:

 
  • 250 g výpeku z husy 
  • 750 ml drůbežího vývaru 
  • 100 ml kuřecího demi-glace


Červené zelí:

 
  • 600 g červeného hlávkového zelí 
  • 50 g žluté cibule 
  • 50 g škvařeného vepřového sádla 
  • 0,5 g celého kmínu 
  • 35 g cukru krupice 
  • 35 ml kvasného octa 
  • 5 g soli


Zelníky:

 
  • 1 000 g brambor (varný typ a) 
  • 750 g kysaného zelí 
  • 150 g žluté cibule 
  • 3 g bramborového škrobu 
  • 150 g polohrubé mouky 
  • 150 g vajec 
  • 15 g soli 
  • 50 g sádla (na vymazání pekáče)


Doplněk:

 
  • 10 g čerstvé majoránky


Smažená cibulka:

 
  • 300 g cibule 
  • 500 g oleje


Orestovaná kapusta:

 
  • 150 g kadeřavé kapusty
  • 0,5 g soli
  • 150 g žluté cibule 
  • 100 g sádla


 Cena za porci:
44,54 Kč

Postup

Příprava masa:

1. Dobře očištěnou a omytou husu osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. 

2. Mírně ji podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v konvektomatu (troubě) na 165 °C.

3. Během pečení podléváme vodou a přeléváme výpekem.

4. Tučná místa propícháme, aby se sádlo lépe vypékalo, přebytečný tuk odebíráme. 

5. Jakmile je husa měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže zlatavá a křupavá. 

6. Pečenou husu vložíme do čisté gastronádoby, výpek slijeme do pánve a zredukujeme. 

7. Z povrchu naběračkou sebereme přebytečný tuk, zalijeme vývarem, přidáme demiglace a přecedíme přes jemný cedník.


Příprava zelí:

1. Zelí očistíme od vrchních listů, překrojíme na čtvrtiny, vyřízneme z něj košťál a nakrouháme je na stroji nebo nakrájíme nožem na nudličky široké 5 mm. 

2. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na sádle dosklovata. 

3. Přidáme zelí, mírně podlijeme vodou, ochutíme solí, cukrem, kmínem a dusíme, dokud není „na skus“. 

4. Hotové zelí dochutíme octem.


Příprava zelníků:

1. Postup je stejný jako v základním receptu.


Příprava smažené cibulky:

1. Cibuli nakrájíme na nářezovém stroji na tenká kolečka, která postupně smažíme v oleji do nazlátlé barvy. 

2. Usmaženou cibulku vyjmeme kovovým podběráčkem a necháme ji na papírové kuchyňské utěrce odkapat.


Příprava kapusty:

1. Listy kadeřavé kapusty spaříme v horké vodě a vložíme je do studené vody s ledem. 

2. Cibuli nakrájíme na lodičky, orestujeme ji na pánvi se sádlem dosklovata a přidáme spařené listy kadeřavé kapusty. 

3. Na závěr vše ochutíme solí.

 

Podávání:

1. Pokrm servírujeme na střed teplého talíře.

2. Na levou stranu přeložíme řez rozpečeného zelníku doplněný smaženou cibulkou, k němu přidáme pomocí tvořítka teplé zelí.

3. Rozpečené prso husy skrojíme a servírujeme k zelí.

4. Taktéž biskupa rozpečeme a podáváme jako lahůdku.

5. Druhou část prsa natrháme na vlákna a položíme na maso.

6. K masu naaranžujeme kadeřavou kapustu s cibulí a na závěr pokrm doplníme šťávou z masa.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež