Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená kachna s bramborovou nádivkou a červeným zelím

Pečená kachna s bramborovou nádivkou a červeným zelím

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 3 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 5 000 g chlazené kachny s drůbky
  • 100 g čerstvého česneku
  • 10 g mleté papriky
  • 30 g kamenné soli
  • 0,1 g černého pepře

Nádivka:

 
  • 2 000 g brambor (varný typ B)
  • 300 g žluté cibule
  • 300 g vajec (6 ks)
  • 100 g kachního sádla
  • 50 g čerstvého česneku
  • 30 g čerstvé majoránky
  • 20 g kamenné soli
  • 0,1 g mletého černého pepře

Červené zelí:

 
  • 1 200 g červeného hlávkového zelí
  • 250 ml vody
  • 200 g škvařeného sádla
  • 120 g žluté cibule
  • 70 ml vinného octa
  • 70 g cukru krupice
  • 20 g kamenné soli

Šťáva:

 
  • 500 ml vývaru z hovězích kostí
  • 50 g hladké mouky
  • výpek z kachny
  • 5 g kamenné soli

Postup:

Příprava nádivky:

1. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji spolu s nakrájenými drůbky.

2. Přidáme nastrouhané brambory, vejce, vše ochutíme nastrouhaným česnekem, čerstvou majoránkou, mletým pepřem a solí.

3. Směs dobře promícháme. Malý kousek opečeme na pánvi na zkoušku, abychom se přesvědčili, že je směs dobře ochucená.


Příprava kachny:

1. Kachnu důkladně očistíme, opláchneme, osušíme a ochutíme solí, paprikou, česnekem a pepřem. Poté ji naplníme připravenou nádivkou, aby se po upečení dobře porcovala.

2. Zbývající nádivkou naplníme formu nebo pekáček, který jsme vyložili pečicím papírem.

3. Pečeme na 170 °C asi 1,5 hodiny. Po upečení kachnu porcujeme, nádivku taktéž nakrájíme.


Příprava zelí:

1. Hlávkové červené zelí rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na sádle dosklovita.

2. Přidáme nakrájené zelí, mírně podlijeme vodou, osolíme, přikryjeme poklicí a za občasného míchání dusíme na mírném příkonu tepla na skus. Během dušení se voda z větší části odpaří.

3. Takto upravené zelí ochutíme svařeným cukrem s octem. Nezahušťujeme.


Příprava šťávy:

1. Výpek z kachny vyrestujeme na tuk (odvaříme veškerou tekutinu) a zaprášíme hladkou moukou. Směs na mírném příkonu pozvolna orestujeme do zlaté barvy,

2. Orestovanou směs zalijeme vývarem, prošleháme a prováříme asi 15 minut. Provařená šťáva je lesklá a není z ní cítit syrová mouka.

3. Šťávu dochutíme solí a přecedíme.


Servírování:

1. Na teplý talíř k levé straně přeložíme řez nádivky, k pravé straně naaranžujeme část stehna a řez prsa kachny, střed talíře vyplní červené zelí. Maso je podlité šťávou.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež