Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená kachna s opečenými knedlíky s vejci a červenou řepou

Pečená kachna s opečenými knedlíky s vejci a červenou řepou

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 120 minut

Ingredience:

Na kachnu:

 
  • 5 000 g chlazené kachny
  • 20 g celého kmínu
  • 30 g soli

Na knedlíky s vejci:

 
  • 1 200 g houskových knedlíků
  • 1 000 g vajec (cca 20 ks)
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 200 g másla
  • 20 g čerstvé pažitky
  • 20 g soli

Na šťávu:

 
  • 700 ml drůbežího vývaru vlastní výroby
  • 100 ml výpeku z kachny
  • 30 g hladké mouky
  • 2 g soli

Na řepu:

 
  • 1 000 g vařené červené řepy
  • 100 ml vinného octa
  • 30 g cukru krystal
  • 1 g horčičného semínka
  • 15 g soli

Postup:

Maso:

1. Dobře očištěnou kachnu omyjeme, osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby prsy nahoru. Mírně ji podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v konvektomatu nebo troubě přibližně 90 minut při teplotě 165 °C.

2. Během pečení kachnu podléváme vodou, přeléváme výpekem a odebíráme přebytečný tuk.

3. Jakmile je kachna měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže na kachně zlatavá a křupavá.

4. Pečenou kachnu přeložíme do čisté gastronádoby. Po vychladnutí ji porcujeme a částečně vykosťujeme – na porci vždy dáme část prsa a stehna.

5. Při servírování maso rozpékáme pod grilem dokřupava.


Šťáva:

1. Výpek z pečené kachny slijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk a snížíme příkon tepla. Zaprášíme moukou a orestujeme ji do tmavě zlaté barvy.

2. Následně mouku zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a necháme provařit přibližně 15 minut. Poté štávu přecedíme a dochutíme solí.


Řepa:

1. Vařenou řepu překrájíme na větší kusy. V kastrůlku svaříme cukr společně s octem, solí a hořčičným semínkem – nálev musí mít silnou chuť.

2. Teplým nálevem zalijeme nakrájenou řepu a necháme ji vychladnout.


Knedlíky s vejci:

1. Plátky knedlíků opečeme na tuku s máslem dozlatova a poté je překrájíme na 6 dílku.

2. Vložíme je zpět do pánve, prohřejeme, zalijeme rozšlehanými osolenými vejci a mícháme, dokud se nesrazí – vejce nesmějí být vysušená. Ihned servírujeme.


Podávání:

1. Na nahřátý talíř k levé straně naaranžujeme ochucenou červenou řepu, knedlíky s vejci a nakrájenou pažitkou. K pravé straně servírujeme část kachního stehna a řezy z kachních prsou, které na závěr podlijeme štávou.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež