Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená kuřecí křídla s čínským zelím a jasmínovou rýží

Pečená kuřecí křídla s čínským zelím a jasmínovou rýží

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

Maso:

 
  • 3 500 g kuřecích křídel

Marináda:

 
  • 250 ml lehké sojové omáčky (River Pearl)
  • 100 ml rýžového vína
  • 180 g třtinového cukru
  • 70 g drceného česneku
  • 30 g zázvoru
  • 7 g celé skořice
  • 6 g badyánu
  • 5 g mletého sečuánského pepře
  • 4 g fenyklových semínek
  • 2 g kamenné soli

Čínské zelí:

 
  • 800 g čínského zelí
  • 80 ml lehké sojové omáčky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 ml sezamového oleje
  • 0,5 g světlých sezamových semínek

Rýže:

 
  • 850 g jasmínové rýže

Postup:

Příprava marinády:

1. Marinádu připravíme z nakrájeného česneku, zázvoru, čerstvého chilli, sušeného badyánu, drceného sečuánského pepře, několika kousků skořice, špetky soli, třtinového cukru, lehké sojové omáčky a rýžového vína.

2. Chuť a sílu marinády upravíme teplou vodou (cca 300 ml). Před přidáním kuřecích křídel necháme směs cca 10 minut louhovat; chutě se tak v marinádě lépe spojí.


Příprava křídel:

1. Křídla očistíme od zbytků peří, omyjeme, vložíme do marinády a marinujeme cca 20 minut (můžeme je nechat marinovat i přes noc v lednici).

2. Poté křídla vyjmeme, do poloviny je v pečící nádobě zalijeme vodou a pečeme je v troubě na 180 °C do změknutí a zabarvení dohněda (cca 35-45 minut).


Příprava čínského zelí:

1. Zelí důkladně omyjeme, odkrojíme kořen, a rozkrojíme na poloviny, čtvrtiny či osminky, podle velikosti. Výseče o tlouštce cca 3 cm následně rychle spaříme v horké vodě (cca 1 minutu).


Příprava rýže:

1. Rýži propláchneme vlažnou vodou, necháme ji okapat a posléze ji vložíme do hrnce či rýžovaru s vodou v poměru 1:20 a vaříme cca 20 minut.

2. Poté ji promícháme a před podáváním necháme cca 10 minut odpočinout.

Poznámka: Rýži během přípravy nesolíme. Ztratila by svou přirozenou chuť a zrna by se poškodila. Dostatečně osolená má být marináda a čínské zelí, nikoliv rýže.


Servírování:

1. Nejprve servírujeme připravené čínské zelí, pak jasmínovou rýži a nakonec přidáme pečená křídla s výpekem. Jako doplněk podáváme sojovou omáčku, chilli omáčku nebo čerstvé chilli.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež