Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Grilovaná vysoká roštěná s domácími hranolky a listovým salátem

Grilovaná vysoká roštěná s domácími hranolky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 1 hod 30 min

Ingredience:

Maso:

 
  • 2000 g Hovězí vysoká roštěná
  • 100 g Olej olivový extra panenský
  • 20 g Sůl mořská
  • 1 g Horeca Select Pepř černý, celý

Doplňky:

 
  • 150 g Hořčice hrubozrnná, francouzská
  • 100 g Hořčice dijonská, francouzská
  • 30 g Horeca Select Petržel listová

Domácí hranolky 100 g:

 
  • 1500 g Horeca Select Brambory, varný typ B
  • 500 g Olej slunečnicový na smažení
  • 1 g Sůl Fleur de Sel

Listový salát:

 
  • 50 g Listy červené řepy
  • 50 g Baby špenát
  • 100 g Srdíčka římského salátu
  • 50 g Salát dubový list
  • 50 g Salát frisée bělené
  • 50 g Olej olivový extra panenský
  • 50 g Salát polníček

Orientační cena za porci: 91,75 Kč

Postup:

Příprava masa:

1. Maso vyjmeme z vakua, otřeme papírovou utěrkou, přeložíme do gastro nádoby vyložené kuchyňskou utěrkou a necháme takzvaně vydýchat.

2. Nejdříve si grilovací desku zahřejeme na 240 °C. Maso jemně potřeme olivovým olejem. Jakmile je grilovací deska nahřátá, pomocí kuchyňské papírové utěrky ji potřeme olejem.

3. Maso přeložíme na desku a opékáme ho ze všech stran. Maso pečeme na stupeň propečenosti „medium rare“. Dotykem prstu nebo teploměrem zkontrolujeme, zda je maso správně pečené.

4. Poté maso přeložíme do čisté gastronádoby a necháme ho asi 10 minut odležet při teplotě 60 °C, aby se dobře zatáhlo a při krájení z masa nevytékala šťáva. Mezitím si připravíme bramborové hranolky.

Příprava bramborových hranolků:

1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na pravidelné steakové hranolky o průměru 1 cm.

2. Poté je propláchneme studenou vodou a důkladně osušíme. Vkládáme je do fritézy nebo do kastrůlku s olejem zahřátým na 165 °C.

3. Nejdříve si je předsmažíme doměkka a před servírováním je dosmažíme dozlatova. Smažené hranolky necháme okapat v košíku fritézy nebo na cedníku.

4. Při servírováním je mírně osolíme. Před servírováním maso potřeme směsí z hrubozrnné a dijonské hořčice doplněnou na nudličky nakrájenou listovou petrželí.

Příprava salátu:

1. Lístky salátu omyjeme ve studené vodě, vyjmeme a v cedníku nebo v odstředivce na saláty je necháme okapat.

2. Při servírováním je pokapeme kvalitním olivovým olejem.

Servírování:

1. Na levou stranu teplého talíře servírujeme horké smažené hranolky, na pravou stranu přeložíme grilovanou roštěnou. Salát servírujeme odděleně v misce.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež