Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Grilované sekané řízečky s grilovanou zeleninou a omáčkou z paprik

Grilované sekané řízečky s grilovanou zeleninou a omáčkou z paprik

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2,5 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 450 g sekaného hovězího masa (20 %)
  • 400 g vepřového boku bez kosti (50 %)
  • 150 ml vody na prátování
  • 150 g žluté cibule
  • 50 g vajec
  • 25 g čerstvého česneku
  • 25 g listové petržele
  • 15 g kamenné soli
  • 0,5 g mletého černého pepře

Pečené brambory:

 
  • 750 g brambor (varný typ A)
  • 30 ml extra panenského olivového oleje
  • 10 g kamenné soli

Zelenina:

 
  • 750 g kukuřičných klasů
  • 500 g čerstvých červených paprik
  • 500 g čerstvých žlutých paprik
  • 500 g rajčat
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 5 g kamenné soli

Omáčka:

 
  • 400 g čerstvých žlutých paprik
  • 30 ml extra panenského olivového oleje
  • 20 g červené kayenské papriky
  • 10 g kamenné soli

Doplněk:

 
  • 15 g listové petržele

Postup:

Příprava masa:

1. Hovězí maso vložíme do mísy či kotlíku univerzálního stroje s nástavcem na míchání a za postupného přidávání vody vymícháme (ve stroji na rychlost č. 1 nebo 2) lepivý prát.

2. Poté přidáme namletý vepřový bůček, najemno nakrájenou cibuli, překrájené listy petržele a vejce. Směs ochutíme solí, prolisovaným čerstvým česnekem a mletým pepřem.

3. Vše ještě krátce promícháme. Správné ochucení zkontrolujeme opečením malého množství směsi na pánvi a ochutnáním. Pokud bude vše v pořádku, směs přeložíme do gastronádoby a navažujeme cca 100 g kousky, ze kterých tvarujeme kulaté řízečky.

4. Těsně před podáváním je opékáme na předehřátém grilu nebo na pánvi z obou stran dozlatova. Maso musí zůstat uvnitř šťavnaté, proto je opékáme na stupeň medium.

5. Po grilování maso necháme asi 4 minuty odpočinou na teplém místě (cca 60 °C), poté servírujeme.


Příprava brambor:

1. Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem ve studené vodě, podélně je překrájíme na výseče a přeložíme do gastronádoby.

2. Pokapeme je olivovým olejem, promícháme a rozložíme vedle sebe do gastronádoby vystlané pečicím papírem.

3. Pečeme v konvektomatu na 165 °C cca 20 minut doměkka a dozlatova. Poté brambory vyjmeme, ochutíme solí a servírujeme.


Příprava zeleniny:

1. Omyté papriky rozkrojíme, vykrojíme jádřinec a vyklepeme zbylá semínka. Nakrájíme je na trojúhelníky a ty nasucho opečeme. Poté je dopečeme v troubě na 165 °C cca 8 min. doměkka.

2. Klasy kukuřice vaříme na skus v zeleninovém vývaru. Poté je vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme na díly 5 cm dlouhé. Těsně před servírováním je grilujeme.

3. Omytá rajčata překrojíme na poloviny, grilujeme je těsně před servírováním.

4. Opečenou zeleninu ochutíme solí. Při podávání ji pokapeme kvalitním olivovým olejem.


Příprava omáčky:

1. Omyté a osušené papriky potřeme olivovým olejem, přeložíme je na gastronádobu s pečicím papírem a pečeme na 190 °C cca 15 minut dozlatova (na slupce se vytvoří puchýřky).

2. Poté je vyjmeme a nádobu přikryjeme poklicí asi na 10 minut. Následně z paprik sloupneme slupku, odstraníme jádřinec, a v mixéru vymixujeme jemné pyré, které ochutíme solí.

3. Do kašovité konzistence omáčku upravíme vmícháním olivového oleje.

4. Kayenskou papriku podélně rozkrojíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme ji na pravidelné kostičky o velikosti 2 mm, které přidáme do ochucené omáčky.


Servírování:

1. Na teplý talíř na levou stranu naaranžujeme grilovanou zeleninu, na pravou stranu přeložíme grilované sekané řízečky. Pokrm doplníme lístky petržele a omáčkou servírovanou v mističce.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež