Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Grilovaný hovězí tomahawk s hranolky a celerovou remuládou

Grilovaný hovězí tomahawk s hranolky a celerovou remuládou

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 6 500 g vysoké hovězí roštěné
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 g celého černého pepře
  • 2 g soli Fleur de Sel

Remuláda:

 
  • 1 000 g bulvového celeru
  • 500 g řapíkatého celeru
  • 200 g jogurtu (10 %)
  • 100 g majonézy
  • 50 g citronu (na šťávu)
  • 5 g kamenné soli
  • 0,5 g mletého bílého pepře

Domácí hranolky:

 
  • 1 500 g brambor (varný typ B)
  • 500 ml slunečnicového oleje
  • 1 g soli Fleur de Sel

Salát:

 
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 50 g lístků řapíkatého celeru
  • 30 g červené salátové čekanky
  • 30 g běleného salátu Frisée
  • 30 g polníčku
  • 20 g lístků červené řepy

Postup:

Příprava masa:

1. Maso vyjmeme z vakua, otřeme papírovou utěrkou, přeložíme na gastronádobu vyloženou kuchyňskou utěrkou a necháme vydýchat. Poté ho potřebe potřeme olivovým olejem.

2. Grilovací desku zahřejeme na 240 °C. Jakmile je grilovací deska nahřátá, pomocí papírové utěrky ji potřeme olejem. Maso přiložíme na desku a opékáme ho ze všech stran.

3. Poté maso přeložíme do gastronádoby a pečeme v troubě nebo konvektomatu na 220 °C asi 10 minut (na stupeň propečenosti "medium rare"). Dotykem prstu nebo teploměrem zkontrolujeme, zda je maso správně pečené.

4. Poté maso přeložíme na čistou gastronádobu a necháme ho asi 20 minut odležet při teplotě 60 °C, aby se dobře zatáhlo a při krájení z masa nevytékala šťáva.


Příprava remulády:

1. Očištěný, omytý bulvový celer nakrájíme na jemné nudličky asi 5 cm dlouhé a 2 mm silné. Řapíkatý cele omyjeme, oloupeme a nakrájíme na příčné tenké plátky.

2. V misce smícháme jogurt s majonézou, ochutíme solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a přidáme nakrájenou zeleninu. Vše zlehka promícháme a necháme v chladničce odležet.

3. Před servírováním remuládu ochutnáme a dle potřeby dochutíme.


Příprava hranolků:

1. Brambory omyjeme a nakrájíme na pravidelné hranolky o průměru 1 cm (se slupkou). Poté je propláchneme studenou vodou a důkladně osušíme.

2. Vkládáme je do fritézy nebo do kastrůlku s oleje zahřátým na 165 °C. Nejdříve je předsmažíme doměkka a před servírováním je dosmažíme dozlatova.

3. Smažené hranolky necháme okapat v košíku fritézy nebo na cedníku. Při servírováním je mírně osolíme.


Příprava salátu:

1. Lístky jednotlivých salátků omyjeme ve studené vodě a na cedníku nebo v odstředivce na saláty je necháme okapat. Při servírování je pokapeme kvalitním olivovým olejem.


Servírování:

1. Na servírovací prkénko položíme opečené maso, nad ním v misce servírujeme celerovou remuládu, vlevo pod maso naaranžujeme horké, čerstvě usmažené hranolky ochucené solí. Pokrm doplníme lístky salátků pokapanými olivovým olejem.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež