Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Hovězí guláš se špekovými knedlíky

Hovězí guláš se špekovými knedlíky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 3 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 1 500 g předního hovězího masa (kližky)

Omáčka:

 
  • 1 200 g žluté cibule
  • 1 000 ml hovězího vývaru
  • 200 g škvařeného sádla
  • 80 g chlebové střítky
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 50 g sladké mleté papriky
  • 45 g čerstvého česneku
  • 20 g čerstvé majoránky
  • 30 g kamenné soli
  • mletý černý pepř
  • kmín

Špekové knedlíky:

 
  • 700 g bílého pečiva (housky, rohlíky)
  • 350 g uzeného vepřového boku bez kosti
  • 300 ml mléka (1,5%)
  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g žluté cibule
  • 150 g škvařeného vepřového sádla
  • 100 g slaniny bez kůže
  • 100 g vajec
  • 20 g listové petržele
  • 15 g kamenné soli
  • muškátový oříšek
  • nové koření
  • mletý černý pepř

Doplněk:

 
  • 150 g žluté cibule
  • 20 g listové petržele

Postup:

Příprava masa a základu:

1. Kližku odblaníme a maso nakrájíme na kostky o hmotnosti 50 g. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné pravidelné kousky.

2. V kastrole rozpustíme sádlo, vložíme cibuli a restujeme pozvolna do zlaté barvy. Jakmile se nám stane, že v nějakém místě se cibule připéká, základ lehce zastříkneme vodou, napečené kousky odvaříme a pokračujeme v restování.

3. Máme-li základ zlatavý, přidáme protlak, snížíme příkon a pozvolna jej orestujeme. Délka restování se řídí počtem připravovaných porcí. Pak přidáme maso a důkladně je orestujeme.

4. Orestované maso posypeme mletou paprikou a dále důkladně orestujeme. Teprve poté základ zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem, strouhaným česnekem a drceným kmínem.

5. Guláš přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Během dušení maso občas zamícháme a doplníme tekutinu. Měkké maso vyjmeme kovovým podběrákem.

Náš tip: V případě, že připravujeme velký počet porcí, tak si nejdříve orestujeme maso, vyjmeme ho a na výpeku připravujeme dál základ.

Dohotovení omáčky:

1. Tekutinu se základem vyrestujeme na tuk (odvaříme všechnu tekutinu, na dně kastrolu je jen tuk a dotmava vyrestovaná zelenina), snížíme příkon, vše zasypeme strouhanou chlebovou střítkou a opět pozvolna restujeme dokud se střítka neorestuje dozlatova.

2. Poté vše zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a vaříme asi 10 minut. Nakonec do guláše přeložíme maso, dochutíme strouhaným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.

Příprava špekových knedlíků:

1. Omytý a osušený bůček vložíme do vroucí, osolené vody s oloupanou, překrájenou cibulí a kořením. Vaříme do měkka, pak bůček vyjmeme a necháme vychladnout. Vychladlý bůček a housky nakrájíme na kostičky o velikosti 1 cm. Slaninu nakrájíme na kostičky o velikosti 5 mm.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno a na roztavené slanině ji orestujeme dosklovata. Pak přidáme nakrájený bůček a vše ještě krátce orestujeme a směs necháme zchladnout.

3. Pak si do misky vyklepneme vejce, přilijeme 2/3 mléka, přidáme hrubou mouku, ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem a metlou vymícháme hladké těstíčko.

4. Otrhané lístky petržele překrájíme na malé kousky a smícháme ji s kostičkami housky, které lehce smícháme s orestovaným uzeným masem. Nakonec přidáme ochucené těstíčko a směs lehkým obracením smícháme.

Poznámka Zmáčkneme-li v ruce kousek těsta, musí držet pohromadě, nesmí být suché. V případě potřeby můžeme těsto pokropit zbylým mlékem, zlehka promíchat a nechat vsáknout. Špekové knedlíky zaděláváme vždy ručně, ne ve stroji.

Dohotovení knedlíků:

1. Těsto si rozdělíme na kusy o hmotnosti 60 g, lehce namočenýma rukama ve vodě z nich vytvarujeme koule, které musíme řádně utáhnout, jinak se nám knedlíky při vaření rozpadnou.

2. Knedlíky vaříme na páře asi 15 minut. Po uvaření je potíráme rozpuštěným vepřovým sádlem. Při servírování je můžeme překrojit na poloviny.

Servírování:

1. Na levou stranu teplého talíře přeložíme napařené špekové knedlíky, na pravou stranu servírujeme guláš, který doplníme na kolečka nakrájenou syrovou cibulí a lístky petržele.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež